donderdag, 29 oktober, 2015 Selectief droogzetten resulteert in een daling van het antibioticagebruik met bijna twintig procent. Dat blijkt uit Vlaams onderzoek op vier melkveebedrijven. Op de vier bedrijven nam door het toepassen van selectief droogzetten het antibioticagebruik af met 19,7 procent. Het gebruik van zogenaamd kritische antibiotica verminderde zelfs met 53,3 procent. Het selectief droogzetten had geen negatieve gevolgen op de uiergezondheid in de volgende lactatie; koeien die zonder antibiotica werden drooggezet hadden niet vaker klinische uierontsteking noch een verhoogd celgetal in de volgende lactatie. Criteria voor selectief droogzettenBinnen het project is gezocht naar een protocol voor selectief droogzetten dat betrouwbaar en praktisch toepasbaar is. Zo kan een dier zonder antibiotica droog als het geen klinische mastitis had in de voorgaande lactatie, als de melkproductie is gedaald tot onder de 15 kg en als de laatste drie celgetalcontroles voor droogzetten lager liggen dan 150.000 cellen bij vaarzen en 100.000 cellen bij koeien. De omschakeling van standaard droogzetten naar selectief droogzetten werd getest in de praktijk door MCC-Vlaanderen in het ADLO-project ‘Verantwoord gebruik van antibiotica in de melkveehouderij door communicatie, opleiding en begeleiding’. De brochure is te vinden via de volgende link.
0 reacties
|
Een vijfde minder antibiotica bij selectief droogzetten in Vlaanderen
Selectief droogzetten resulteert in een daling van het antibioticagebruik met bijna twintig procent. Dat blijkt uit Vlaams onderzoek op vier melkveebedrijven.
Op de vier bedrijven nam door het toepassen van selectief droogzetten het antibioticagebruik af met 19,7 procent. Het gebruik van zogenaamd kritische antibiotica verminderde zelfs met 53,3 procent. Het selectief droogzetten had geen negatieve gevolgen op de uiergezondheid in de volgende lactatie; koeien die zonder antibiotica werden drooggezet hadden niet vaker klinische uierontsteking noch een verhoogd celgetal in de volgende lactatie.
Criteria voor selectief droogzetten
Binnen het project is gezocht naar een protocol voor selectief droogzetten dat betrouwbaar en praktisch toepasbaar is. Zo kan een dier zonder antibiotica droog als het geen klinische mastitis had in de voorgaande lactatie, als de melkproductie is gedaald tot onder de 15 kg en als de laatste drie celgetalcontroles voor droogzetten lager liggen dan 150.000 cellen bij vaarzen en 100.000 cellen bij koeien.
De omschakeling van standaard droogzetten naar selectief droogzetten werd getest in de praktijk door MCC-Vlaanderen in het ADLO-project ‘Verantwoord gebruik van antibiotica in de melkveehouderij door communicatie, opleiding en begeleiding’. De brochure is te vinden via de volgende link.
REAGEER