vrijdag, 21 juni, 2019 Melkveehouders die duurmelken toepassen op hun bedrijf zeggen vooral baat te hebben bij het lagere aantal afkalvingen. Hierdoor zijn er minder gezondheidsproblemen en onvoorspelbare arbeid op het bedrijf. Dit blijkt uit een onderdeel van het onderzoek ‘Lactatie op Maat’ van Wageningen University & Research naar duurmelken. Hiervoor kijken onderzoekers Eline Burgers, Akke Kok en Ariëtte van Knegsel onder andere naar de gegevens van veertien melkveehouders die al langere tijd de lactatieduur bewust verlengen op hun bedrijf. Minder afkalvingenDe redenen om lactaties te verlengen liggen vooral bij koegezondheid. Rond afkalven komen de meeste gezondheidsproblemen voor, die voorkomen worden door de koe minder vaak te laten kalven. Daarnaast leveren kalvende koeien veel onvoorspelbare arbeid op. ‘Een aantal melkveehouders geeft aan dat ze meer werkplezier ervaren met duurmelken, want er is minder trammelant’, vertelt Burgers. Kosten verlagenFinancieel scheelt duurmelken voornamelijk in dierenartskosten en arbeid, maar ook in krachtvoerkosten. ‘Veel boeren vullen juist aan het begin van lactatie het rantsoen aan met krachtvoer’, verklaart Burgers. ‘Door langer te wachten met insemineren geven koeien langer melk op een rantsoen met minder krachtvoer.’ De krachtvoerkosten per kilogram melk vallen dan lager uit. Geschikt voor duurmelkenHet onderzoek ‘Lactatie op Maat’ van Wageningen University & Research bestaat verder uit een proef op Dairy Campus Leeuwarden waarin gekeken wordt wanneer een koe geschikt is voor duurmelken. Het onderzoek wordt gefinancierd door ZuivelNL en het ministerie LNV. In het juninummer van Veeteelt staat een uitgebreid verhaal over ‘Lactatie op Maat’.
0 reacties
|
Duurmelken voor minder trammelant
Melkveehouders die duurmelken toepassen op hun bedrijf zeggen vooral baat te hebben bij het lagere aantal afkalvingen. Hierdoor zijn er minder gezondheidsproblemen en onvoorspelbare arbeid op het bedrijf.
Dit blijkt uit een onderdeel van het onderzoek ‘Lactatie op Maat’ van Wageningen University & Research naar duurmelken. Hiervoor kijken onderzoekers Eline Burgers, Akke Kok en Ariëtte van Knegsel onder andere naar de gegevens van veertien melkveehouders die al langere tijd de lactatieduur bewust verlengen op hun bedrijf.
Minder afkalvingen
De redenen om lactaties te verlengen liggen vooral bij koegezondheid. Rond afkalven komen de meeste gezondheidsproblemen voor, die voorkomen worden door de koe minder vaak te laten kalven. Daarnaast leveren kalvende koeien veel onvoorspelbare arbeid op. ‘Een aantal melkveehouders geeft aan dat ze meer werkplezier ervaren met duurmelken, want er is minder trammelant’, vertelt Burgers.
Kosten verlagen
Financieel scheelt duurmelken voornamelijk in dierenartskosten en arbeid, maar ook in krachtvoerkosten. ‘Veel boeren vullen juist aan het begin van lactatie het rantsoen aan met krachtvoer’, verklaart Burgers. ‘Door langer te wachten met insemineren geven koeien langer melk op een rantsoen met minder krachtvoer.’ De krachtvoerkosten per kilogram melk vallen dan lager uit.
Geschikt voor duurmelken
Het onderzoek ‘Lactatie op Maat’ van Wageningen University & Research bestaat verder uit een proef op Dairy Campus Leeuwarden waarin gekeken wordt wanneer een koe geschikt is voor duurmelken. Het onderzoek wordt gefinancierd door ZuivelNL en het ministerie LNV. In het juninummer van Veeteelt staat een uitgebreid verhaal over ‘Lactatie op Maat’.
REAGEER