woensdag, 13 mei, 2020 Door gebruik van kunstmatige intelligentie kan het gebruik van antiobiotica in de melkveehouderij met zo’n 75 procent worden beperkt. Dit blijkt uit een experiment dat technologiebedrijf Connecterra in samenwerking met Wageningen UR heeft uitgevoerd op twee praktijkbedrijven. Zelflerend systeemConnecterra ontwikkelde het Ida (intelligent dairy assistent) systeem. De basis van dit systeem is een sensor die gedrag en activiteit van koeien meet. Deze informatie wordt via een internetverbinding verwerkt in een programma waarbij ook een koppeling wordt gemaakt met gegevens van het dier, zoals lactatiestadium. Als het systeem tochtigheid of een mogelijk gezondheidsprobleem detecteert, krijgt de veehouder een melding op de telefoon. Doordat veehouders hun bevindingen ook weer invoeren is het systeem zelflerend. Dat wil zeggen dat het steeds beter wordt in het stellen van een diagnose. Daarmee is het een toepassing van kunstmatige intelligentie. Min 68 procentIn een praktijkproef, die startte in januari 2018, werd op twee bedrijven met ongeveer 100 koeien de helft van de koppel voorzien van Ida-sensoren. Van alle koeien werden gegevens over gezondheid en behandelingen geregistreerd. In 2018 en 2019 was het antibioticumgebruik bij de koeien zonder sensoren gemiddeld 3,16 dierdagdoseringen. Voor de koeien met sensoren kwam dit uit op minder dan 1. Dit betekent een verlaging van het antibioticumgebruik met 68 procent. Steeds betere diagnosesOpmerkelijk is dat het verschil in aantal behandelingen met antibiotica tussen de twee groepen steeds groter wordt. Zo kregen de koeien met sensoren in 2019 nog maar 0,71 dierdagdoseringen waarmee het verschil met de controlegroep opliep tot 2,45 (77,5 procent). Volgens de onderzoekers bewijzen deze resultaten dat het systeem steeds betere diagnoses stelt en daadwerkelijk zelflerend is.
0 reacties
|
Driekwart minder antibiotica door kunstmatige intelligentie
![]() |
Door gebruik van kunstmatige intelligentie kan het gebruik van antiobiotica in de melkveehouderij met zo’n 75 procent worden beperkt.
Dit blijkt uit een experiment dat technologiebedrijf Connecterra in samenwerking met Wageningen UR heeft uitgevoerd op twee praktijkbedrijven.
Zelflerend systeem
Connecterra ontwikkelde het Ida (intelligent dairy assistent) systeem. De basis van dit systeem is een sensor die gedrag en activiteit van koeien meet. Deze informatie wordt via een internetverbinding verwerkt in een programma waarbij ook een koppeling wordt gemaakt met gegevens van het dier, zoals lactatiestadium. Als het systeem tochtigheid of een mogelijk gezondheidsprobleem detecteert, krijgt de veehouder een melding op de telefoon. Doordat veehouders hun bevindingen ook weer invoeren is het systeem zelflerend. Dat wil zeggen dat het steeds beter wordt in het stellen van een diagnose. Daarmee is het een toepassing van kunstmatige intelligentie.
Min 68 procent
In een praktijkproef, die startte in januari 2018, werd op twee bedrijven met ongeveer 100 koeien de helft van de koppel voorzien van Ida-sensoren. Van alle koeien werden gegevens over gezondheid en behandelingen geregistreerd.
In 2018 en 2019 was het antibioticumgebruik bij de koeien zonder sensoren gemiddeld 3,16 dierdagdoseringen. Voor de koeien met sensoren kwam dit uit op minder dan 1. Dit betekent een verlaging van het antibioticumgebruik met 68 procent.
Steeds betere diagnoses
Opmerkelijk is dat het verschil in aantal behandelingen met antibiotica tussen de twee groepen steeds groter wordt. Zo kregen de koeien met sensoren in 2019 nog maar 0,71 dierdagdoseringen waarmee het verschil met de controlegroep opliep tot 2,45 (77,5 procent). Volgens de onderzoekers bewijzen deze resultaten dat het systeem steeds betere diagnoses stelt en daadwerkelijk zelflerend is.
REAGEER