donderdag, 19 juni, 2014 Richting 2015 is het programma DigiKlauw, waarmee klauwaandoeningen kunnen worden gescoord, beschikbaar voor zelfbekappers. Dat hebben de initiatiefnemers van het programma, CRV en GD, besloten naar aanleiding van een pilot door Bel Leerdammer. De zuivelonderneming liet veehouders praktijkervaring opdoen met het programma DigiKlauw vanwege de doelen van Duurzame Zuivelketen voor het verhogen van de levensduur van koeien. Veertig procent zelfbekappers‘Volgens de Vereniging van Rundveepedicure is het percentage veehouders dat zelf bekapt en waar geen professionele klauwverzorger komt, rond de veertig procent. Wanneer we als sector afname van klauwaandoeningen willen realiseren, moeten we voor deze groep veehouders ook hulpmiddelen hebben’, vertelt Roelof Wijma van Bel Leerdammer. Bijhouden zorgt voor verbeteringTot nu toe was DigiKlauw voorbehouden aan klauwverzorgers van mede-iniatiefnemers van het programma AB en Vereniging van Rundveepedicure. Door een viertal cursusdagen bleken veehouders ook voldoende kennis te hebben om met het programma te werken. De looptijd van een half jaar was te kort om te kunnen beoordelen of er afname van klauwaandoeningen plaatsvond. ‘Maar het is zoals bij energieverbruik: alleen het bijhouden zorgt al voor verbetering’, aldus Wijma. Nog niet in fokwaardeschattingCRV geeft aan dat het gebruik van DigiKlauw door zelfbekappers in eerste instantie bedoeld is als managementtool voor de veehouder. Pas later zal CRV bekijken of de data wel of niet gebruikt kunnen worden voor fokwaardeschatting. Het opleiding van de veehouders om met DigiKlauw te werken zal voor rekening van de zuivel komen. Lees meer over DigiKlauw voor zelfbekappers in het juninummer van Veeteelt dat vanaf vandaag bij de lezers in de bus valt.
0 reacties
|
DigiKlauw komt ook voor zelfbekappers beschikbaar
Richting 2015 is het programma DigiKlauw, waarmee klauwaandoeningen kunnen worden gescoord, beschikbaar voor zelfbekappers. Dat hebben de initiatiefnemers van het programma, CRV en GD, besloten naar aanleiding van een pilot door Bel Leerdammer.
De zuivelonderneming liet veehouders praktijkervaring opdoen met het programma DigiKlauw vanwege de doelen van Duurzame Zuivelketen voor het verhogen van de levensduur van koeien.
Veertig procent zelfbekappers
‘Volgens de Vereniging van Rundveepedicure is het percentage veehouders dat zelf bekapt en waar geen professionele klauwverzorger komt, rond de veertig procent. Wanneer we als sector afname van klauwaandoeningen willen realiseren, moeten we voor deze groep veehouders ook hulpmiddelen hebben’, vertelt Roelof Wijma van Bel Leerdammer.
Bijhouden zorgt voor verbetering
Tot nu toe was DigiKlauw voorbehouden aan klauwverzorgers van mede-iniatiefnemers van het programma AB en Vereniging van Rundveepedicure. Door een viertal cursusdagen bleken veehouders ook voldoende kennis te hebben om met het programma te werken. De looptijd van een half jaar was te kort om te kunnen beoordelen of er afname van klauwaandoeningen plaatsvond. ‘Maar het is zoals bij energieverbruik: alleen het bijhouden zorgt al voor verbetering’, aldus Wijma.
Nog niet in fokwaardeschatting
CRV geeft aan dat het gebruik van DigiKlauw door zelfbekappers in eerste instantie bedoeld is als managementtool voor de veehouder. Pas later zal CRV bekijken of de data wel of niet gebruikt kunnen worden voor fokwaardeschatting. Het opleiding van de veehouders om met DigiKlauw te werken zal voor rekening van de zuivel komen.
Lees meer over DigiKlauw voor zelfbekappers in het juninummer van Veeteelt dat vanaf vandaag bij de lezers in de bus valt.
REAGEER