woensdag, 26 april, 2017 In het bijna honderdjarig bestaan van de GD en de voorlopers van deze organisatie is de sectorale diergezondheidsaanpak steeds professioneler geworden. Op bedrijfsniveau ontstaat nu een meer professionele aanpak. De schaalvergroting van veebedrijven draagt hieraan bij, vertelde Ynte Schukken, directeur van de GD tijdens het symposium ‘Samen Beter Boeren’ ter gelegenheid van de promotie van David Speksnijder. Gespecialiseerd personeelOp grotere bedrijven is vaak meer personeel voor handen. Specifieke taken, waaronder de diergezondheidsaanpak, komen dan bij één gespecialiseerde medewerker te liggen. Dat draagt bij aan een professionele en gestructureerde aanpak van diergezondheid. Meer maatregelen tegen ziekte-insleepHet risico op ziekte-insleep is op grote bedrijven niet groter dan op kleine bedrijven. 'Integendeel', gaf Schukken aan. 'Grote bedrijven hebben misschien wel meer maatregelen getroffen om ziekte-insleep te voorkomen. Denk aan een hygiënesluis, die door grotere bedrijven wellicht makkelijker te realiseren is.' Impact van infecties groterWel is de impact van infecties groter. In tegenstelling tot kostenvoordeel bij voeraankoop gaan de diergezondheidskosten op grotere bedrijven juist omhoog. 'Het duurt vaak langer om een infectie te beteugelen, omdat er meer dieren geïnfecteerd kunnen zijn met een bacterie of een virus', vertelde Schukken. 'Dat brengt ook meer kosten met zich mee.' Voordeel sectorale monitoringVanwege de continue monitoring van dierziekten wordt een uitbraak van een besmettelijke dierziekte bijvoorbeeld eerder gesignaleerd en zijn maatregelen effectiever. 'Daardoor kon de vogelgriep in 2017 minder hard om zich heen grijpen dan aan het begin van deze eeuw', zei Schukken.
0 reacties
|
Diergezondheidsaanpak steeds professioneler
In het bijna honderdjarig bestaan van de GD en de voorlopers van deze organisatie is de sectorale diergezondheidsaanpak steeds professioneler geworden. Op bedrijfsniveau ontstaat nu een meer professionele aanpak.
De schaalvergroting van veebedrijven draagt hieraan bij, vertelde Ynte Schukken, directeur van de GD tijdens het symposium ‘Samen Beter Boeren’ ter gelegenheid van de promotie van David Speksnijder.
Gespecialiseerd personeel
Op grotere bedrijven is vaak meer personeel voor handen. Specifieke taken, waaronder de diergezondheidsaanpak, komen dan bij één gespecialiseerde medewerker te liggen. Dat draagt bij aan een professionele en gestructureerde aanpak van diergezondheid.
Meer maatregelen tegen ziekte-insleep
Het risico op ziekte-insleep is op grote bedrijven niet groter dan op kleine bedrijven. 'Integendeel', gaf Schukken aan. 'Grote bedrijven hebben misschien wel meer maatregelen getroffen om ziekte-insleep te voorkomen. Denk aan een hygiënesluis, die door grotere bedrijven wellicht makkelijker te realiseren is.'
Impact van infecties groter
Wel is de impact van infecties groter. In tegenstelling tot kostenvoordeel bij voeraankoop gaan de diergezondheidskosten op grotere bedrijven juist omhoog. 'Het duurt vaak langer om een infectie te beteugelen, omdat er meer dieren geïnfecteerd kunnen zijn met een bacterie of een virus', vertelde Schukken. 'Dat brengt ook meer kosten met zich mee.'
Voordeel sectorale monitoring
Vanwege de continue monitoring van dierziekten wordt een uitbraak van een besmettelijke dierziekte bijvoorbeeld eerder gesignaleerd en zijn maatregelen effectiever. 'Daardoor kon de vogelgriep in 2017 minder hard om zich heen grijpen dan aan het begin van deze eeuw', zei Schukken.
REAGEER