vrijdag, 7 juni, 2019 De Vlaamse diergezondheidsorganisatie DGZ roept veehouders op om alert te zijn op het opduiken van de ziekte besnoitiose. Onlangs bleken twee dieren in Wallonië besmet en ook twee uit Spanje en Frankrijk geïmporteerde dieren bleken seropositief. DGZ sluit een verdere verspreiding van de ongeneeslijke ziekte in België niet uit. Behandeling bestaat nietDe ziekte zorgt voor onvruchtbaarheid bij stieren, vermagering van de dieren en afkeuring van karkassen. Een behandeling bestaat niet en dieren blijven levenslang drager. Het advies is daarom om besmette dieren zo snel mogelijk te identificeren en op te ruimen. Steekvliegen en muggen dragen de ziekte over, die wordt veroorzaakt door een parasiet met de naam Besnoita besnoiti. Koorts en zwelling van de kopKoorts is een van de symptomen bij besnoitiose in combinatie met een zwelling van de kop, die verder zal uitbreiden over het lichaam. Ook zijn er bloeduitstortingen op de uier zichtbaar. In de chronische fase ontstaat een harde, gerimpelde huid. Ook kan de huid op sommige plaatsen loslaten. Sommige dieren hebben ook kleine cysten bij de oogbol en neusslijmvliezen. Aankoop vormt risicoIn Zuid-Europese landen als Spanje, Italië, Frankrijk en Portugal is de ziekte de laatste jaren met een opmars bezig. Aankoop van dieren uit die landen vormt het grootste risico voor besnoitiose. Sinds eind 2018 worden alle importdieren in België daarom al systematisch onderzocht op de ziekte.
0 reacties
|
DGZ vraagt veehouders waakzaam te zijn voor opduiken besnoitiose
De Vlaamse diergezondheidsorganisatie DGZ roept veehouders op om alert te zijn op het opduiken van de ziekte besnoitiose.
Onlangs bleken twee dieren in Wallonië besmet en ook twee uit Spanje en Frankrijk geïmporteerde dieren bleken seropositief. DGZ sluit een verdere verspreiding van de ongeneeslijke ziekte in België niet uit.
Behandeling bestaat niet
De ziekte zorgt voor onvruchtbaarheid bij stieren, vermagering van de dieren en afkeuring van karkassen. Een behandeling bestaat niet en dieren blijven levenslang drager. Het advies is daarom om besmette dieren zo snel mogelijk te identificeren en op te ruimen.
Steekvliegen en muggen dragen de ziekte over, die wordt veroorzaakt door een parasiet met de naam Besnoita besnoiti.
Koorts en zwelling van de kop
Koorts is een van de symptomen bij besnoitiose in combinatie met een zwelling van de kop, die verder zal uitbreiden over het lichaam. Ook zijn er bloeduitstortingen op de uier zichtbaar. In de chronische fase ontstaat een harde, gerimpelde huid. Ook kan de huid op sommige plaatsen loslaten. Sommige dieren hebben ook kleine cysten bij de oogbol en neusslijmvliezen.
Aankoop vormt risico
In Zuid-Europese landen als Spanje, Italië, Frankrijk en Portugal is de ziekte de laatste jaren met een opmars bezig. Aankoop van dieren uit die landen vormt het grootste risico voor besnoitiose. Sinds eind 2018 worden alle importdieren in België daarom al systematisch onderzocht op de ziekte.
REAGEER