donderdag, 17 maart, 2016 NZO, LTO, de vleeskalverhouderij (SBK) en Vee & Logistiek Nederland presenteren morgen een plan van aanpak om nuchtere kalveren zo vaak als mogelijk een nuttige eindbestemming te geven. Aanleiding voor het plan is de moeizame afzet van kalveren die voor de vleeskalverhouderij minder geschikt zijn. Het plan gaat van start onder de naam “Vitaal, gezond en duurzaam kalf”. Centraal staat een ‘kalfvolgsysteem’ (kvs) waarmee informatie wordt uitgewisseld tussen de melkveehouder en de kalverhouderij. Het computerprogramma volgt alle kalveren van dracht tot slacht. ‘In eerste instantie geeft het kvs een beeld waar het kalf is geweest, hoe lang het onderweg was en met welk transportmiddel. Naarmate het systeem zich verder doorontwikkelt, wisselt het kennis uit over de prestaties van de kalveren op de kalverhouderij’, vertelt Toon van Hoof, woordvoerder namens de samenwerkende partijen. Verschil tussen bedrijven inzichtelijkDe opzet van het plan is volgens Van Hoof dat elke schakel er een voordeel uit haalt: ‘De melkveehouder wil graag een nuttige eindbestemming voor zijn kalf, de handelaar wil tevreden klanten en afnemers en de kalverhouder wil meer weerbare en vitale kalveren.’ Het plan moet melkveehouders vooral bewust maken van de resultaten die hun kalveren neerzetten, er gaan geen sancties vanuit. ‘Het is van belang dat we kalveren afleveren waar onze afnemers blij van worden. Als je ziet dat jouw kalveren niet meekunnen, dan doet dat iets met je. Niemand wil onderaan hangen. En er zit gewoon verschil tussen bedrijven’, stelt Van Hoof. Hij vertrouwt erop dat de ‘beroepstrots’ voor 99,9 procent van de bedrijven voldoende effect sorteert en leidt tot gedragsverandering. Het gaat dan met name om de biestvoorziening. Bijscholing voor handelaarDe kalverhandelaar krijgt een belangrijke adviserende rol. Hij kan in overleg met de melkveehouder besluiten het kalf een verlengde zorgperiode te verlenen. Blijkt het kalf na twintig dagen nog steeds het gewenste streefgewicht (36 kilo) niet te halen, dan krijgt het kalf een andere bestemming. Het overleg hierover is nog gaande. Om de expertise van de handelaar te borgen volgt hij elke vijf jaar een bijscholing. Bovendien mogen alleen gecertificeerde handelaren voortaan nog kalveren ophalen. Dat wil zeggen dat de handelaar geregistreerd staat bij Vee & Logistiek Nederland. ‘Het is de bedoeling dat alle kalveren worden verzameld via het kalfvolgsysteem. Het beheer daarvan ligt bij Vee & Logistiek Nederland’, benadrukt Van Hoof. Antibiotica reducerenKalverhouders moeten aan een tienpuntenplan gaan werken. Hierin maakt de sector onder meer werk van hygiëne, voeding en van de temperatuur in de huisvesting. Uiteindelijk moet het gezamenlijke plan van aanpak vitale en duurzame kalveren opleveren die allemaal een nuttige eindbestemming krijgen. Bijkomend voordeel is dat het helpt om het antibioticagebruik in de kalverhouderij te reduceren.
0 reacties
|
Definitieve oplossing voor moeizame afzet kalveren nabij
NZO, LTO, de vleeskalverhouderij (SBK) en Vee & Logistiek Nederland presenteren morgen een plan van aanpak om nuchtere kalveren zo vaak als mogelijk een nuttige eindbestemming te geven.
Aanleiding voor het plan is de moeizame afzet van kalveren die voor de vleeskalverhouderij minder geschikt zijn. Het plan gaat van start onder de naam “Vitaal, gezond en duurzaam kalf”. Centraal staat een ‘kalfvolgsysteem’ (kvs) waarmee informatie wordt uitgewisseld tussen de melkveehouder en de kalverhouderij. Het computerprogramma volgt alle kalveren van dracht tot slacht. ‘In eerste instantie geeft het kvs een beeld waar het kalf is geweest, hoe lang het onderweg was en met welk transportmiddel. Naarmate het systeem zich verder doorontwikkelt, wisselt het kennis uit over de prestaties van de kalveren op de kalverhouderij’, vertelt Toon van Hoof, woordvoerder namens de samenwerkende partijen.
Verschil tussen bedrijven inzichtelijk
De opzet van het plan is volgens Van Hoof dat elke schakel er een voordeel uit haalt: ‘De melkveehouder wil graag een nuttige eindbestemming voor zijn kalf, de handelaar wil tevreden klanten en afnemers en de kalverhouder wil meer weerbare en vitale kalveren.’
Het plan moet melkveehouders vooral bewust maken van de resultaten die hun kalveren neerzetten, er gaan geen sancties vanuit. ‘Het is van belang dat we kalveren afleveren waar onze afnemers blij van worden. Als je ziet dat jouw kalveren niet meekunnen, dan doet dat iets met je. Niemand wil onderaan hangen. En er zit gewoon verschil tussen bedrijven’, stelt Van Hoof. Hij vertrouwt erop dat de ‘beroepstrots’ voor 99,9 procent van de bedrijven voldoende effect sorteert en leidt tot gedragsverandering. Het gaat dan met name om de biestvoorziening.
Bijscholing voor handelaar
De kalverhandelaar krijgt een belangrijke adviserende rol. Hij kan in overleg met de melkveehouder besluiten het kalf een verlengde zorgperiode te verlenen. Blijkt het kalf na twintig dagen nog steeds het gewenste streefgewicht (36 kilo) niet te halen, dan krijgt het kalf een andere bestemming. Het overleg hierover is nog gaande.
Om de expertise van de handelaar te borgen volgt hij elke vijf jaar een bijscholing. Bovendien mogen alleen gecertificeerde handelaren voortaan nog kalveren ophalen. Dat wil zeggen dat de handelaar geregistreerd staat bij Vee & Logistiek Nederland. ‘Het is de bedoeling dat alle kalveren worden verzameld via het kalfvolgsysteem. Het beheer daarvan ligt bij Vee & Logistiek Nederland’, benadrukt Van Hoof.
Antibiotica reduceren
Kalverhouders moeten aan een tienpuntenplan gaan werken. Hierin maakt de sector onder meer werk van hygiëne, voeding en van de temperatuur in de huisvesting. Uiteindelijk moet het gezamenlijke plan van aanpak vitale en duurzame kalveren opleveren die allemaal een nuttige eindbestemming krijgen. Bijkomend voordeel is dat het helpt om het antibioticagebruik in de kalverhouderij te reduceren.
REAGEER