woensdag, 2 september, 2015 Op melkveeproefbedrijf KTC De Marke in Hengelo (Gld.) is het gebruik van droogzetters met antibiotica met 76 procent teruggebracht. Het gedaalde percentage van 76 procent vergelijkt De Marke met het 100 procent droogzetten met antibiotica, wat De Marke in het verleden deed. Momenteel komt de dierdagdosering op het proefbedrijf uit op 1,68. In 2014 lag de gemiddelde dierdagdosering van Nederlandse melkveebedrijven op 2,3. Uiergezondheid actief verbeterenVolgens Zwier van der Vegte, manager van het proefbedrijf, is het lage antibioticagebruik bij droogzetten het gevolg van meer aandacht voor de uiergezondheid op koeniveau. Tot enkele jaren geleden kampte 25 tot 30 procent van de veestapel met klinische of subklinische mastitis. 'Dat klinkt veel, maar dit is het gemiddelde van een Nederlands bedrijf. Wij vonden het echter veel te veel en zijn er actief mee aan de slag gegaan.' Droogzetten op kwartierniveauAls de koe geen mastitis verleden heeft en een laag celgetal heeft, volstaat een teatsealer. 'Bij een verhoogd celgetal of mastitis historie doen we eerst de CMT-test met het vier kwartierenschaaltje.' Van der Vegte vindt het een zeer waardevolle test. 'Je kunt zo zien welk kwartier verantwoordelijk is voor de afwijkende melk en alleen die droogzetten met antibiotica', vertelt Van der Vegte. Enten tegen mastitisSinds 2012 vaccineert De Marke de koeien met Startvac, een vaccin dat koeien beschermt tegen de belangrijkste verwekkers van mastitis. 'Het is niet wetenschappelijk aangetoond, maar het heeft ons geholpen om het aantal gevallen van uierontsteking met tien procent terug te dringen, denken wij. De uierontsteking is vaak ook milder.' Voorlopig blijft De Marke doorgaan met vaccineren. Een goede uiergezondheid blijft echter het belangrijkst. 'Zonder maatregelen voor een goede uiergezondheid heeft vaccineren geen zin', zegt Van der Vegte.
0 reacties
|
De Marke gebruikt driekwart minder droogzetters
Op melkveeproefbedrijf KTC De Marke in Hengelo (Gld.) is het gebruik van droogzetters met antibiotica met 76 procent teruggebracht.
Het gedaalde percentage van 76 procent vergelijkt De Marke met het 100 procent droogzetten met antibiotica, wat De Marke in het verleden deed. Momenteel komt de dierdagdosering op het proefbedrijf uit op 1,68. In 2014 lag de gemiddelde dierdagdosering van Nederlandse melkveebedrijven op 2,3.
Uiergezondheid actief verbeteren
Volgens Zwier van der Vegte, manager van het proefbedrijf, is het lage antibioticagebruik bij droogzetten het gevolg van meer aandacht voor de uiergezondheid op koeniveau. Tot enkele jaren geleden kampte 25 tot 30 procent van de veestapel met klinische of subklinische mastitis. 'Dat klinkt veel, maar dit is het gemiddelde van een Nederlands bedrijf. Wij vonden het echter veel te veel en zijn er actief mee aan de slag gegaan.'
Kern van de aanpak op KTC De Marke is het terugbrengen van de melkproductie naar acht kilogram per dag voor droogzetten. Daarnaast wordt het celgetal en eventuele uierontsteking goed geregistreerd gedurende de lactatie. Van der Vegte: 'Zo weet je bij het droogzetten wat de voorgeschiedenis van de koe is.'
Droogzetten op kwartierniveau
Als de koe geen mastitis verleden heeft en een laag celgetal heeft, volstaat een teatsealer. 'Bij een verhoogd celgetal of mastitis historie doen we eerst de CMT-test met het vier kwartierenschaaltje.' Van der Vegte vindt het een zeer waardevolle test. 'Je kunt zo zien welk kwartier verantwoordelijk is voor de afwijkende melk en alleen die droogzetten met antibiotica', vertelt Van der Vegte.
Enten tegen mastitis
Sinds 2012 vaccineert De Marke de koeien met Startvac, een vaccin dat koeien beschermt tegen de belangrijkste verwekkers van mastitis. 'Het is niet wetenschappelijk aangetoond, maar het heeft ons geholpen om het aantal gevallen van uierontsteking met tien procent terug te dringen, denken wij. De uierontsteking is vaak ook milder.' Voorlopig blijft De Marke doorgaan met vaccineren. Een goede uiergezondheid blijft echter het belangrijkst. 'Zonder maatregelen voor een goede uiergezondheid heeft vaccineren geen zin', zegt Van der Vegte.
REAGEER