dinsdag, 17 juni, 2014 Het antibioticagebruik in de Nederlandse dierhouderij is in 2013 opnieuw gedaald. Vergeleken met 2009 ligt het gebruik inmiddels 57,7 procent lager, blijkt uit de jaarlijkse rapportage van de SDa, de Autoriteit Diergeneesmiddelen. Opvallend is dat de rundveehouderij dit jaar geen daling wist te realiseren. De afname kwam het afgelopen jaar vooral voor rekening van de varkenshouderij (–30%) en de vleespluimveehouderij (–29%). Volgens Hetty van Beers, directeur bij SDa, hangt dit samen met het al lage gebruik onder rundveehouders (gemiddeld drie dierdagdoseringen per jaar). Ook de kleine spreiding in antibioticagebruik op rundveebedrijven is een aanwijzing dat verder reduceren met antibiotica lastig is. Diersoortspecifieke doelstellingenNiettemin verwacht Van Beers dat de uitvoering van de Richtlijn Selectief Droogzetten zal leiden tot een afname van het antibioticagebruik onder melkveehouders. De richtlijn werd in januari van dit jaar voltooid en mist daarmee nog een uitwerking op de cijfers van 2013. Antibiotica blijft nodigDe Nederlandse overheid heeft als doelstelling dat het antibioticagebruik in 2015 met 70 procent is gereduceerd ten opzichte van 2009. Van Beers kan niet zeggen of de tot nu toe behaalde reductie voldoende is. ‘Dat is aan de overheid. Niemand kan garanderen dat die 70 procent wordt gehaald, maar er wordt met vereende krachten aan gewerkt. Iedereen die dieren houdt, weet dat antibiotica altijd nodig zullen blijven.’
0 reacties
|
Daling antibioticagebruik zet door
Het antibioticagebruik in de Nederlandse dierhouderij is in 2013 opnieuw gedaald. Vergeleken met 2009 ligt het gebruik inmiddels 57,7 procent lager, blijkt uit de jaarlijkse rapportage van de SDa, de Autoriteit Diergeneesmiddelen.
Opvallend is dat de rundveehouderij dit jaar geen daling wist te realiseren. De afname kwam het afgelopen jaar vooral voor rekening van de varkenshouderij (–30%) en de vleespluimveehouderij (–29%).
Volgens Hetty van Beers, directeur bij SDa, hangt dit samen met het al lage gebruik onder rundveehouders (gemiddeld drie dierdagdoseringen per jaar). Ook de kleine spreiding in antibioticagebruik op rundveebedrijven is een aanwijzing dat verder reduceren met antibiotica lastig is.
Diersoortspecifieke doelstellingen
Niettemin verwacht Van Beers dat de uitvoering van de Richtlijn Selectief Droogzetten zal leiden tot een afname van het antibioticagebruik onder melkveehouders. De richtlijn werd in januari van dit jaar voltooid en mist daarmee nog een uitwerking op de cijfers van 2013.
De SDa acht de tijd rijp voor meer diersoortspecifieke doelstellingen voor antibioticagebruik. De ontwikkeling van resistentie per diersoort is daarbij leidend. In vorige rapportages was de resistentie tegen antibiotica in de rundveehouderij het laagst.
Antibiotica blijft nodig
De Nederlandse overheid heeft als doelstelling dat het antibioticagebruik in 2015 met 70 procent is gereduceerd ten opzichte van 2009. Van Beers kan niet zeggen of de tot nu toe behaalde reductie voldoende is. ‘Dat is aan de overheid. Niemand kan garanderen dat die 70 procent wordt gehaald, maar er wordt met vereende krachten aan gewerkt. Iedereen die dieren houdt, weet dat antibiotica altijd nodig zullen blijven.’
REAGEER