dinsdag, 19 januari, 2016 Bij het gebruik van gedroogde mest als ligboxbedekking, zorgt het vooraf composteren van de mest niet voor minder mastitisbacteriën in de ligbox, vanaf twee dagen na instrooien. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek, dat in het februarinummer van het Journal of Dairy Science wordt gepubliceerd. In het onderzoek vergeleek het Ohio Agricultural Research and Development Center twee typen gedroogde mest als ligboxbedekking. Beide typen mest werden in dezelfde onderzoeksstal gebruikt, de helft van de boxen werd gevuld met gedroogde mest, de andere helft met gedroogde, gecomposteerde mest. Halverwege het onderzoek wisselde de behandeling. Het aantal bacteriën in de mest werd bepaald voor het instrooien en één, twee en zes dagen na het instrooien. Lager startniveauDe mest die vier weken was gecomposteerd bevatte vóór het instrooien in de boxen minder mastitisbacteriën, zoals coliformen, klebsiella’s en coliformen, dan de mest die 48 uur had gerust voor het instrooien. Maar na één dag in de boxen was dat verschil alleen nog zichtbaar voor gram-negatieve bacteriën. Na twee dagen in de boxen was er geen enkel verschil meer te zien en vanaf dat moment bleef het aantal bacteriën vrijwel gelijk. Vervuiling door de koeHet ‘startniveau’ van de bacteriehoeveelheid in de ligboxbedekking, is dus niet bepalend voor de hoeveelheid bacteriën die daadwerkelijk in de ligboxen worden gevonden na twee dagen. De onderzoekers geven aan dat vervuiling met mest vanaf de poten en het lichaam van de koe de belangrijkste oorzaak is van grote hoeveelheden bacteriën. Eerste vergelijking op één bedrijfIn eerdere vergelijken tussen gecomposteerde en verse gedroogde mest, werden beide behandelingen nooit vergeleken op één bedrijf. Dat houdt in dat de omstandigheden niet vergelijkbaar waren.
0 reacties
|
Composteren gedroogde mest: geen effect op mastitisbacteriën
![]() |
Bij het gebruik van gedroogde mest als ligboxbedekking, zorgt het vooraf composteren van de mest niet voor minder mastitisbacteriën in de ligbox, vanaf twee dagen na instrooien. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek, dat in het februarinummer van het Journal of Dairy Science wordt gepubliceerd.
In het onderzoek vergeleek het Ohio Agricultural Research and Development Center twee typen gedroogde mest als ligboxbedekking. Beide typen mest werden in dezelfde onderzoeksstal gebruikt, de helft van de boxen werd gevuld met gedroogde mest, de andere helft met gedroogde, gecomposteerde mest. Halverwege het onderzoek wisselde de behandeling. Het aantal bacteriën in de mest werd bepaald voor het instrooien en één, twee en zes dagen na het instrooien.
Lager startniveau
De mest die vier weken was gecomposteerd bevatte vóór het instrooien in de boxen minder mastitisbacteriën, zoals coliformen, klebsiella’s en coliformen, dan de mest die 48 uur had gerust voor het instrooien. Maar na één dag in de boxen was dat verschil alleen nog zichtbaar voor gram-negatieve bacteriën. Na twee dagen in de boxen was er geen enkel verschil meer te zien en vanaf dat moment bleef het aantal bacteriën vrijwel gelijk.
Vervuiling door de koe
Het ‘startniveau’ van de bacteriehoeveelheid in de ligboxbedekking, is dus niet bepalend voor de hoeveelheid bacteriën die daadwerkelijk in de ligboxen worden gevonden na twee dagen. De onderzoekers geven aan dat vervuiling met mest vanaf de poten en het lichaam van de koe de belangrijkste oorzaak is van grote hoeveelheden bacteriën.
Eerste vergelijking op één bedrijf
In eerdere vergelijken tussen gecomposteerde en verse gedroogde mest, werden beide behandelingen nooit vergeleken op één bedrijf. Dat houdt in dat de omstandigheden niet vergelijkbaar waren.
REAGEER