woensdag, 10 februari, 2016 Na twee jaar selectief droogzetbeleid is het gemiddeld celgetal van melkkoeien stabiel gebleven ten opzichte van de periode ervoor. Ook het percentage nieuwe infecties en het percentage koeien met een verhoogd celgetal is licht gedaald. Dat blijkt uit een eerste analyse door veeverbeteringsorganisatie CRV, farmaceut Zoetis en Wageningen UR. Voor het onderzoek werden duizend willekeurige Nederlandse bedrijven geselecteerd. Over een periode van vijf jaar (2011 tot en met 2015) vergeleek men het bedrijfscelgetal, het percentage nieuwe infecties gedurende de hele lactatie en het percentage dieren met een verhoogd celgetal op een bedrijf. Minder nieuwe infecties, minder vaak hoog celgetalGemiddeld kwam het bedrijfscelgetal uit op 193.000 cellen per milliliter. 'De trend is dat uiergezondheidskenmerken eerder licht verbeteren dan verslechteren', licht onderzoeker bij CRV Kirsten Huijps de resultaten toe. Het percentage nieuwe infecties lag in vijf jaar op 9 procent en daalde in het onderzoek licht. Ook het percentage koeien dat een verhoogd celgetal had (vaarzen > 150.000 cellen, koeien > 250.000 cellen) daalde de afgelopen jaren, van 20 naar 18,5 procent. Meer koeien met hoog celgetal uit droogstandHet aantal koeien dat met een laag celgetal de droogstand ingaat en met een hoog celgetal de droogstand uitkomt steeg echter wel licht, van 18 procent in 2011 naar 21 procent in 2015. Huijps noemt het een punt van zorg: 'Als je dat bekijkt over heel Nederland is dat een flink aantal koeien. Bovendien zijn dit gevaarlijke infecties; deze koeien moeten de hele lactatie nog door, moeten nog een piekproductie doormaken en dan nog een keer opnieuw droog.' Uigebreid artikelVeeteelt maakte een uitgebreid artikel over de conclusies en achtergronden van het onderzoek. Dit is te lezen in het eerste februarinummer van Veeteelt, dat vanaf donderdag bij abonnees in de bus valt.
1 reactie
|
Celgetal stabiel na twee jaar selectief droogzetten
Na twee jaar selectief droogzetbeleid is het gemiddeld celgetal van melkkoeien stabiel gebleven ten opzichte van de periode ervoor. Ook het percentage nieuwe infecties en het percentage koeien met een verhoogd celgetal is licht gedaald.
Dat blijkt uit een eerste analyse door veeverbeteringsorganisatie CRV, farmaceut Zoetis en Wageningen UR. Voor het onderzoek werden duizend willekeurige Nederlandse bedrijven geselecteerd. Over een periode van vijf jaar (2011 tot en met 2015) vergeleek men het bedrijfscelgetal, het percentage nieuwe infecties gedurende de hele lactatie en het percentage dieren met een verhoogd celgetal op een bedrijf.
Minder nieuwe infecties, minder vaak hoog celgetal
Gemiddeld kwam het bedrijfscelgetal uit op 193.000 cellen per milliliter. 'De trend is dat uiergezondheidskenmerken eerder licht verbeteren dan verslechteren', licht onderzoeker bij CRV Kirsten Huijps de resultaten toe. Het percentage nieuwe infecties lag in vijf jaar op 9 procent en daalde in het onderzoek licht. Ook het percentage koeien dat een verhoogd celgetal had (vaarzen > 150.000 cellen, koeien > 250.000 cellen) daalde de afgelopen jaren, van 20 naar 18,5 procent.
Meer koeien met hoog celgetal uit droogstand
Het aantal koeien dat met een laag celgetal de droogstand ingaat en met een hoog celgetal de droogstand uitkomt steeg echter wel licht, van 18 procent in 2011 naar 21 procent in 2015. Huijps noemt het een punt van zorg: 'Als je dat bekijkt over heel Nederland is dat een flink aantal koeien. Bovendien zijn dit gevaarlijke infecties; deze koeien moeten de hele lactatie nog door, moeten nog een piekproductie doormaken en dan nog een keer opnieuw droog.'
Uigebreid artikel
Veeteelt maakte een uitgebreid artikel over de conclusies en achtergronden van het onderzoek. Dit is te lezen in het eerste februarinummer van Veeteelt, dat vanaf donderdag bij abonnees in de bus valt.
Reacties
Opvallend is het grote
REAGEER