dinsdag, 7 januari, 2014 Een besmetting met botulisme type D heeft eind 2013 op een melkveebedrijf in Limburg aan 21 koeien, één vaars en een pink het leven gekost. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). De betreffende veehouder schakelde de dierenarts in eerste instantie in vanwege een vaars die na het afkalven niet meer overeind wilde komen. De vaars had ondertemperatuur en een stilliggend maagdarmkanaal. De volgende dag was de vaars dood. Dode kipUit sectie bij de GD kwam geen afwijking aan het licht, waarna botulisme als waarschijnlijke diagnose is vastgesteld. Zes dagen na de sectie bleek dat het inderdaad ging om botulisme type D, een aan pluimvee gerelateerd type. In de wei waar de koeien vóór de uitbraak een paar uur per dag hadden gelopen, werd een dode kip van een naburig bedrijf gevonden. In overleg met de dierenarts is het ruwvoer van de melkkoeien meteen vervangen door ander ruwvoer en is het koppel gevaccineerd. Desondanks moesten in de tien dagen na de vaccinatie nog 21 koeien en één pink geëuthanaseerd worden vanwege de zeer slechte progrnose en de onmogelijkheid tot afvoeren voor de slacht. Preventief vaccinerenDe vaccinatie is na drie weken herhaald. Omdat er in de regio veel pluimvee en vossen voorkomen, adviseert GD veehouders om te overwegen preventief te vaccineren.
0 reacties
|
Botulisme kost 23 runderen het leven
Een besmetting met botulisme type D heeft eind 2013 op een melkveebedrijf in Limburg aan 21 koeien, één vaars en een pink het leven gekost. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).
De betreffende veehouder schakelde de dierenarts in eerste instantie in vanwege een vaars die na het afkalven niet meer overeind wilde komen. De vaars had ondertemperatuur en een stilliggend maagdarmkanaal. De volgende dag was de vaars dood.
Dode kip
Uit sectie bij de GD kwam geen afwijking aan het licht, waarna botulisme als waarschijnlijke diagnose is vastgesteld. Zes dagen na de sectie bleek dat het inderdaad ging om botulisme type D, een aan pluimvee gerelateerd type. In de wei waar de koeien vóór de uitbraak een paar uur per dag hadden gelopen, werd een dode kip van een naburig bedrijf gevonden.
In overleg met de dierenarts is het ruwvoer van de melkkoeien meteen vervangen door ander ruwvoer en is het koppel gevaccineerd. Desondanks moesten in de tien dagen na de vaccinatie nog 21 koeien en één pink geëuthanaseerd worden vanwege de zeer slechte progrnose en de onmogelijkheid tot afvoeren voor de slacht.
Preventief vaccineren
De vaccinatie is na drie weken herhaald. Omdat er in de regio veel pluimvee en vossen voorkomen, adviseert GD veehouders om te overwegen preventief te vaccineren.
REAGEER