woensdag, 4 februari, 2015 Door uiergezondheidsproblemen verspilt de Vlaamse melkveehouderij jaarlijks 18,9 miljoen liter melk, aldus de Vlaamse dierenarts Joren Verbeke. Dat meldt Vilt.be op haar website. Verbeke promoveerde onlangs aan de Universiteit van Gent op mastitisproblemen bij Vlaams melkvee. Uiergezondheidsproblemen bij melkveehouders kost Vlaamse melkveehouders volgens Verbeke jaarlijks naar schatting 17,4 miljoen euro, vooral als gevolg van een verminderde melkproductie. De verspilling van 18,9 miljoen liter melk is een gevolg van het behandelen van de klinische gevallen van mastitis met antibiotica, waardoor de melk niet geleverd kan worden. Verlies van arbeidsurenGerekend in arbeid verliezen alle Vlaamse melkveehouders samen meer dan 46.000 arbeidsuren door de extra aandacht die naar zieke koeien uitgaat. Verbeke concludeerde eveneens dat 2,4 procent van de Vlaamse melkveestapel maandelijks tenminste één keer een klinische uierontsteking doormaakt. Vooral tweedekalfs- en oudere koeien worden hierbij getroffen. De belangrijkste mastitisverwekkers zijn de omgevingsgebonden bacteriën E.coli en streptokokken. Kwart boeren bereikt laag tankcelgetalIets meer dan een kwart van de Vlaamse melkveebedrijven weet een lage aanwezigheid van mastitis (minder dan 2 procent) te combineren met een laag tankcelgetal (minder dan 200.000 cellen, wat duidt op weinig subklinische mastitis).
0 reacties
|
Bijna 19 miljoen liter melk verspild door mastitis
Door uiergezondheidsproblemen verspilt de Vlaamse melkveehouderij jaarlijks 18,9 miljoen liter melk, aldus de Vlaamse dierenarts Joren Verbeke.
Dat meldt Vilt.be op haar website. Verbeke promoveerde onlangs aan de Universiteit van Gent op mastitisproblemen bij Vlaams melkvee. Uiergezondheidsproblemen bij melkveehouders kost Vlaamse melkveehouders volgens Verbeke jaarlijks naar schatting 17,4 miljoen euro, vooral als gevolg van een verminderde melkproductie. De verspilling van 18,9 miljoen liter melk is een gevolg van het behandelen van de klinische gevallen van mastitis met antibiotica, waardoor de melk niet geleverd kan worden.
Verlies van arbeidsuren
Gerekend in arbeid verliezen alle Vlaamse melkveehouders samen meer dan 46.000 arbeidsuren door de extra aandacht die naar zieke koeien uitgaat. Verbeke concludeerde eveneens dat 2,4 procent van de Vlaamse melkveestapel maandelijks tenminste één keer een klinische uierontsteking doormaakt. Vooral tweedekalfs- en oudere koeien worden hierbij getroffen. De belangrijkste mastitisverwekkers zijn de omgevingsgebonden bacteriën E.coli en streptokokken.
Kwart boeren bereikt laag tankcelgetal
Iets meer dan een kwart van de Vlaamse melkveebedrijven weet een lage aanwezigheid van mastitis (minder dan 2 procent) te combineren met een laag tankcelgetal (minder dan 200.000 cellen, wat duidt op weinig subklinische mastitis).
REAGEER