dinsdag, 29 oktober, 2013 Om België in de toekomst vrij te maken van ibr, neemt de Belgische rundveesector in het najaar van 2016 nieuwe maatregelen, zoals een jaarlijkse verplichte stalscreening. Sinds 2012 loopt in België een verplicht ibr-bestrijdingsprogramma. Van de Vlaamse rundveehouders heeft 25 procent momenteel een ibr-vrij-statuut ofwel een I3-statuut, zo blijkt uit cijfers van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ). Om op termijn iedere veehouder in België te laten doorgroeien naar een ibr-vrij-statuut, zullen er vanaf het najaar van 2016 op bedrijven met een I2-status bijkomende maatregelen genomen worden. I2-bedrijven zijn bedrijven die mogelijk besmet zijn met ibr (er zijn latente dragers aanwezig). Verplichte stalscreeningI2-bedrijven moeten vanaf 2016 een jaarlijkse verplichte stalscreening door bloedonderzoek, voor alle dieren ouder dan twaalf maanden. Ook dieren die in de jaarlijkse stalscreening een gunstige (negatieve) uitslag hebben, moeten bij verkoop nogmaals bemonsterd worden. Blokkering positief geteste dierenEen derde maatregel is het blokkeren van positief geteste dieren voor de handel. Deze dieren kunnen enkel op het bedrijf zelf of op specifieke afmestbedrijven afgemest worden om van daaruit rechtstreeks afgevoerd te worden naar het slachthuis. Het doel van al deze maatregelen is het weren van positieve dieren uit de handel, waardoor het risico voor ibr-vrije I3- en I4-bedrijven ook sterk vermindert.
2 reacties
|
België scherpt maatregelen ibr-bestrijding aan
Om België in de toekomst vrij te maken van ibr, neemt de Belgische rundveesector in het najaar van 2016 nieuwe maatregelen, zoals een jaarlijkse verplichte stalscreening.
Sinds 2012 loopt in België een verplicht ibr-bestrijdingsprogramma. Van de Vlaamse rundveehouders heeft 25 procent momenteel een ibr-vrij-statuut ofwel een I3-statuut, zo blijkt uit cijfers van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ). Om op termijn iedere veehouder in België te laten doorgroeien naar een ibr-vrij-statuut, zullen er vanaf het najaar van 2016 op bedrijven met een I2-status bijkomende maatregelen genomen worden. I2-bedrijven zijn bedrijven die mogelijk besmet zijn met ibr (er zijn latente dragers aanwezig).
Verplichte stalscreening
I2-bedrijven moeten vanaf 2016 een jaarlijkse verplichte stalscreening door bloedonderzoek, voor alle dieren ouder dan twaalf maanden. Ook dieren die in de jaarlijkse stalscreening een gunstige (negatieve) uitslag hebben, moeten bij verkoop nogmaals bemonsterd worden.
Blokkering positief geteste dieren
Een derde maatregel is het blokkeren van positief geteste dieren voor de handel. Deze dieren kunnen enkel op het bedrijf zelf of op specifieke afmestbedrijven afgemest worden om van daaruit rechtstreeks afgevoerd te worden naar het slachthuis.
Het doel van al deze maatregelen is het weren van positieve dieren uit de handel, waardoor het risico voor ibr-vrije I3- en I4-bedrijven ook sterk vermindert.
Reacties
En voor wie is de factuur?
Beste Noel, bedankt voor je
REAGEER