dinsdag, 5 april, 2016 Door biest te stremmen of te centrifugeren is het mogelijk om verspreiding van de besmettelijke en ongeneeslijke darminfectie paratuberculose te voorkomen. Die conclusie hebben het Instituut voor Landbouw en Visserij (ILVO) en Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) in een IWT-project getrokken. Een belangrijke verspreidingsroute van paratuberculose loopt via besmette biest. Daarom zijn de twee methoden voor het uit biest verwijderen van bacteriën die paratuberculose veroorzaken onderzocht. Stemmen kan op de boerderij zelf gebeuren en zorgt ervoor dat 90 procent van de bacteriën worden geëlimineerd. Bacteriën worden dan namelijk met de wrongel afgevoerd en de noodzakelijke afweereiwitten in biest blijven in de wei achter. Voor matig en laag besmette bedrijven is dit zeker een optie. Onderzoek centrifugeren in de praktijkVoor veehouders met een hoog besmet bedrijf is stremmen niet de aangewezen methode omdat er nog een zekere fractie bacteriën overblijft. Voor deze bedrijven is centrifugeren de aangewezen methode waarbij 98 procent van de kiemen wordt verwijderd. De methode kan alleen niet op het eigen bedrijf plaatsvinden. In vervolgonderzoek wordt in kaart gebracht hoe centrifugeren in de praktijk kan worden toegepast. Stappenplan stremmenVeehouders die stremmen op het eigen bedrijf toe willen passen kunnen dit volgens DGZ doen door de biest te verdunnen (2 volumes biest, 1 volume water) en 2 procent stremsel toe te voegen. Dit vervolgens een uur laten reageren bij een temperatuur van 32 graden, de wrongel versnijden en nogmaals een uur bij 32 graden laten staan. Vervolgens de wei en wrongel scheiden en aan de wei melkpoeder toevoegen (zoals aangegeven op de verpakking) alvorens het aan het kalf te verstrekken.
0 reacties
|
Bacterie paratuberculose uit biest te verwijderen
Door biest te stremmen of te centrifugeren is het mogelijk om verspreiding van de besmettelijke en ongeneeslijke darminfectie paratuberculose te voorkomen. Die conclusie hebben het Instituut voor Landbouw en Visserij (ILVO) en Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) in een IWT-project getrokken.
Een belangrijke verspreidingsroute van paratuberculose loopt via besmette biest. Daarom zijn de twee methoden voor het uit biest verwijderen van bacteriën die paratuberculose veroorzaken onderzocht. Stemmen kan op de boerderij zelf gebeuren en zorgt ervoor dat 90 procent van de bacteriën worden geëlimineerd. Bacteriën worden dan namelijk met de wrongel afgevoerd en de noodzakelijke afweereiwitten in biest blijven in de wei achter. Voor matig en laag besmette bedrijven is dit zeker een optie.
Onderzoek centrifugeren in de praktijk
Voor veehouders met een hoog besmet bedrijf is stremmen niet de aangewezen methode omdat er nog een zekere fractie bacteriën overblijft. Voor deze bedrijven is centrifugeren de aangewezen methode waarbij 98 procent van de kiemen wordt verwijderd. De methode kan alleen niet op het eigen bedrijf plaatsvinden. In vervolgonderzoek wordt in kaart gebracht hoe centrifugeren in de praktijk kan worden toegepast.
Stappenplan stremmen
Veehouders die stremmen op het eigen bedrijf toe willen passen kunnen dit volgens DGZ doen door de biest te verdunnen (2 volumes biest, 1 volume water) en 2 procent stremsel toe te voegen. Dit vervolgens een uur laten reageren bij een temperatuur van 32 graden, de wrongel versnijden en nogmaals een uur bij 32 graden laten staan. Vervolgens de wei en wrongel scheiden en aan de wei melkpoeder toevoegen (zoals aangegeven op de verpakking) alvorens het aan het kalf te verstrekken.
REAGEER