vrijdag, 16 maart, 2018 Bijna zeventig procent van de rundveebedrijven in Vlaanderen heeft het zogenaamde I3-statuut voor ibr en is daarmee vrij bevonden van het virus. Dit meldt Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ). Op bedrijven met een I3-statuut zijn geen dieren meer aanwezig met antistoffen tegen ibr. Deze bedrijven hoeven niet te vaccineren, maar mogen dit wel ter preventie van de insleep van virus van buitenaf. 85 procent kan snel naar I3De ruim 3850 Vlaamse bedrijven die niet ibr-vrij zijn, hebben een I2-statuut. Op deze bedrijven zijn nog ibr-dragers aanwezig en moet de veestapel jaarlijks worden gecontroleerd op de aanwezigheid van antistoffen. Vaccinatie is voor deze bedrijven verplicht. DGZ adviseert de ibr-dragers af te voeren. Als alle dragers zijn afgevoerd, kan het I3-statuut worden aangevraagd. Volgens DGZ is doorgroeien naar de I3-status in 2018 voor 85 procent van de I2-bedrijven een realistisch scenario.
0 reacties
|
Al zeventig procent van de Vlaamse bedrijven is ibr-vrij
Bijna zeventig procent van de rundveebedrijven in Vlaanderen heeft het zogenaamde I3-statuut voor ibr en is daarmee vrij bevonden van het virus. Dit meldt Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ).
Op bedrijven met een I3-statuut zijn geen dieren meer aanwezig met antistoffen tegen ibr. Deze bedrijven hoeven niet te vaccineren, maar mogen dit wel ter preventie van de insleep van virus van buitenaf.
85 procent kan snel naar I3
De ruim 3850 Vlaamse bedrijven die niet ibr-vrij zijn, hebben een I2-statuut. Op deze bedrijven zijn nog ibr-dragers aanwezig en moet de veestapel jaarlijks worden gecontroleerd op de aanwezigheid van antistoffen. Vaccinatie is voor deze bedrijven verplicht. DGZ adviseert de ibr-dragers af te voeren. Als alle dragers zijn afgevoerd, kan het I3-statuut worden aangevraagd.
Volgens DGZ is doorgroeien naar de I3-status in 2018 voor 85 procent van de I2-bedrijven een realistisch scenario.
REAGEER