maandag, 14 maart, 2022 In het laatste halfjaar van 2021 werden nog op 11 Vlaamse rundveebedrijven één of meerdere dragers van bvd gevonden. Het aantal bedrijven dat met bvd is geïnfecteerd is hiermee in zeven jaar tijd met een factor 200 verminderd, vertelt Stefaan Ribbens, rundveedierenarts bij Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ). 0,01 procent dragerBij de start van de bvd-bestrijding in 2015 was ongeveer 1 op de 5 Vlaamse rundveebedrijven besmet. Nu is dat nog ongeveer 1 op de 1000. In de tweede helft van 2021 was 0,01 procent van de onderzochte kalveren drager van het bvd-virus. De bedrijven waar nu nog bvd-dragers worden gevonden zijn veelal bedrijven met veel handelscontacten. Alle kalveren oorbioptVanaf 2015 is de bestrijding van bvd verplicht voor alle Belgische rundveehouders. Dat wil zeggen dat van alle kalveren oorbiopten moeten worden genomen en onderzocht op virus. Dragers moeten binnen 45 dagen na de geboorte zijn geëuthanaseerd wat wordt vergoed vanuit een collectief sanitair fonds. Bedrijven die niet aan deze verplichting voldoen worden geblokkeerd. Dit betekent dat ze geen dieren meer kunnen aan- en afvoeren. Europese status in onderzoekOf België ook de Europese bvd-vrij status zal aanvragen is nog niet besloten. ‘Op basis van de huidige besmettingsgraad is dit nog maar een kleine stap maar het betekent wel dat de Belgische aanpak moet passen binnen de Europese kaders. Wat voor consequenties dat heeft hebben we nu nog niet in beeld’, geeft Ribbens aan. Een achtergrondverhaal over de bestrijding van ibr en bvd leest u in het maartnummer van Veeteelt dat eind deze week in de brievenbus valt.
0 reacties
|
200 keer minder Vlaamse bedrijven met bvd in 7 jaar tijd
![]() |
In het laatste halfjaar van 2021 werden nog op 11 Vlaamse rundveebedrijven één of meerdere dragers van bvd gevonden.
Het aantal bedrijven dat met bvd is geïnfecteerd is hiermee in zeven jaar tijd met een factor 200 verminderd, vertelt Stefaan Ribbens, rundveedierenarts bij Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ).
0,01 procent drager
Bij de start van de bvd-bestrijding in 2015 was ongeveer 1 op de 5 Vlaamse rundveebedrijven besmet. Nu is dat nog ongeveer 1 op de 1000. In de tweede helft van 2021 was 0,01 procent van de onderzochte kalveren drager van het bvd-virus. De bedrijven waar nu nog bvd-dragers worden gevonden zijn veelal bedrijven met veel handelscontacten.
Alle kalveren oorbiopt
Vanaf 2015 is de bestrijding van bvd verplicht voor alle Belgische rundveehouders. Dat wil zeggen dat van alle kalveren oorbiopten moeten worden genomen en onderzocht op virus. Dragers moeten binnen 45 dagen na de geboorte zijn geëuthanaseerd wat wordt vergoed vanuit een collectief sanitair fonds. Bedrijven die niet aan deze verplichting voldoen worden geblokkeerd. Dit betekent dat ze geen dieren meer kunnen aan- en afvoeren.
Europese status in onderzoek
Of België ook de Europese bvd-vrij status zal aanvragen is nog niet besloten. ‘Op basis van de huidige besmettingsgraad is dit nog maar een kleine stap maar het betekent wel dat de Belgische aanpak moet passen binnen de Europese kaders. Wat voor consequenties dat heeft hebben we nu nog niet in beeld’, geeft Ribbens aan.
Een achtergrondverhaal over de bestrijding van ibr en bvd leest u in het maartnummer van Veeteelt dat eind deze week in de brievenbus valt.
REAGEER