Gezondheid

‘Niet altijd antibiotica nodig bij vlokken in de melk’

De uiergezondheid op grote bedrijven ligt volgens professor uiergezondheid Pamela Ruegg in de VS hoger dan op bedrijven met een gemiddelde omvang
De uiergezondheid op grote bedrijven ligt volgens professor uiergezondheid Pamela Ruegg in de VS hoger dan op bedrijven met een gemiddelde omvang

Lang niet alle koeien met vlokken in de melk hoeven met antibiotica behandeld te worden. Dat stelt de Amerikaanse professor uiergezondheid Pamela Ruegg. 

‘Alleen bij ernstig zieke koeien moet je snel ingrijpen. Bij de andere tachtig procent is er tijd genoeg om te onderzoeken wat het juiste type behandeling en het juiste middel is’, geeft Ruegg aan.

Geen bacteriegroei bij kwart tot een helft

De Amerikaanse specialiste uiergezondheid raadt veehouders aan om bij niet-ernstige mastitis een melkmonster op een voedingsbodem op kweek te zetten en na 24 uur het resultaat af te lezen. Bij een kwart tot de helft van de afwijkende melk van mastitiskoeien is op de voedingsbodems geen bacteriegroei te zien. ‘Als boer zie je die ontsteking wel bij de koe, maar dat betekent niet altijd dat de infectie van de bacterie er nog is. Soms is deze al door het immuunsysteem van de koe zelf verwijderd en dan niet meer zichtbaar op de voedingsplaat. In dat geval hoef je haar niet te behandelen, ook al heeft ze nog steeds vlokken in de melk.’

Veehouders kunnen op die manier het antibioticagebruik op bedrijfsniveau verminderen tot wel dertig procent, stelt de Amerikaanse specialiste uiergezondheid. 

Hoe groter het bedrijf, hoe lager het celgetal

Ruegg merkt ook op dat de uiergezondheid op grote bedrijven hoger ligt dan op een gemiddeld bedrijf. ‘Hoe groter het bedrijf, hoe lager het gemiddelde celgetal. ‘Een verklaring kan zijn dat er gewerkt wordt met werknemers die gespecialiseerd zijn in uierontsteking en zich aan strakke protocollen houden’, denkt Ruegg.

Een uitgebreid interview met Pamela Ruegg is te lezen in het augustusnummer van Veeteelt.