Gezondheid

Melkveeziekten kosten wereldwijd 60 miljard euro per jaar

Subklinische ketose brengt met een geschatte 18 miljard dollar de grootste verliezen met zich mee
Subklinische ketose brengt met een geschatte 18 miljard dollar de grootste verliezen met zich mee

Ziekten en gezondheidsproblemen bij melkvee kosten wereldwijd naar schatting 65 miljard dollar per jaar, omgerekend zo’n 60 miljard euro. Subklinische ketose brengt met een geschatte 18 miljard dollar de grootste verliezen met zich mee. 

Ook klinische mastitis en subklinische mastitis zijn met geschatte jaarlijkse wereldwijde verliezen van 13 en 9 miljard dollar een grote verliespost. Dat blijkt uit een onderzoek naar de wereldwijde verliezen door ziekten bij melkvee, geplaatst in de Journal of Dairy Science. 

Impact op melkproductie, vruchtbaarheid en ruimen van de dieren

De onderzoekers schatten in het onderzoek de impact van twaalf melkveeziekten en gezondheidsproblemen op de melkproductie, vruchtbaarheid en het ruimen van de dieren in 183 melk producerende landen. Vervolgens berekenden ze de economische verliezen hiervan. Ze keken naar subklinische en klinische mastitis, kreupelheid, paratuberculose, verplaatste lebmaag, dystocie, metritis, ovariumcysten, achtergebleven placenta, subklinische ketose en klinische ketose. 

Veel verschil in economische impact tussen ziekten

Het verschil tussen de verliezen door de drie grootste verliesposten, subklinische ketose, klinische mastitis en subklinische mastitis, en de andere ziekten is groot. Kreupelheid zorgt wereldwijd jaarlijks voor 6 miljard dollar verlies, metritis voor 5 miljard, ovariumcysten en paratuberculose elk voor 4 miljard en achtergebleven placenta voor 3 miljard. Verplaatste lebmaag, dystocie en melkziekte zorgen elk voor 0,6 miljard verlies en klinische ketose voor 0,2 miljard dollar. 

Jaarlijkse verliezen het grootst in India

De jaarlijkse verliezen door ziekten en gezondheidsproblemen waren met 12 miljard dollar in India het grootst. De Verenigde Staten en China volgden met verliezen van 8 en 5 miljard dollar. De verliezen verschillen echter per land aanzienlijk.