Gezondheid

LTO Noord luidt noodklok voor dierenleed door wolf

Kalveren worden steeds vaker slachtoffer van de wolf in de provincies Overijssel, Drenthe en Friesland
Kalveren worden steeds vaker slachtoffer van de wolf in de provincies Overijssel, Drenthe en Friesland

De afgelopen weken zijn steeds meer kalveren, schapen en andere dieren doodgebeten door wolven. Dat zorgt voor groot leed bij boeren, zo geeft LTO Noord aan in een persbericht.

De belangenbehartiger roept op om werk te maken van faunabeheer. Op dit moment is vooral in Overijssel, Drenthe en Friesland te zien dat wolven landbouwdieren aanvallen. ‘Het is ontzettend pijnlijk om te zien. Als er een wolf komt die je schaap of kalf bebloed achterlaat, is dat een vreselijk beeld. We willen dat daar wat aan gebeurt’, aldus Dirk Bruins, voorzitter van LTO Noord.

Rasters helpen niet genoeg

Volgens LTO Noord is de oorzaak van het probleem dat er in deze gebieden weinig wild is en daarmee te weinig natuurlijk voedsel van de wolf. Hierdoor springen de wolven over rasters heen om de landbouwdieren aan te vallen. Als het aan LTO Noord ligt, worden er specifieke gebieden voor wolven aangewezen. In gebieden waar de wolf niet goed kan leven, zou deze niet meer welkom moeten zijn.

Verjagen is niet toegestaan

Onderdeel van de oproep is ook om het beheren van wolven toe te staan. Daarbij hoort het verjagen van wolven in gebieden waar ze veel leed veroorzaken. Ook verjagen is op dit moment niet toegestaan. Boeren nemen volgens LTO Noord ook zelf preventieve maatregelen, maar deze zijn niet genoeg om de dieren te beschermen.