Gezondheid

Hittestress tijdens dracht schadelijk voor kalf

De organen van kalveren zijn minder goed ontwikkeld als hun moeders in de laatste weken van de dracht last hadden van hittestress.
De organen van kalveren zijn minder goed ontwikkeld als hun moeders in de laatste weken van de dracht last hadden van hittestress.

Kalveren die worden geboren uit moeders die in de late dracht last hadden van hittestress, hebben een minder goed ontwikkeld immuunsysteem.

De dieren hebben een lager geboortegewicht, de ontwikkeling van de organen blijft achter en de opname van antistoffen uit biest verloopt minder effectief, zo blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Florida waarover nieuwssite The Bullvine bericht.

Orgaanontwikkeling geremd

De onderzoekers vergeleken de nakomelingen van koeien die tijdens de laatste weken van de dracht werden blootgesteld aan de extreme hitte in Florida, met kalveren uit koeien die in deze periode werden gekoeld. Kalveren uit de eerste groep waren lichter dan kalveren uit de tweede groep. Ook waren hun organen, zoals het hart, de lever, de nieren, de thymus (zwezerik) en de milt kleiner. Bovendien werden in de darmen van deze kalveren hogere aantallen afgestorven cellen gevonden.

Verstoorde placentafunctie

De onderzoekers vermoeden dat het lagere geboortegewicht en de kleinere organen te maken hebben met een verstoorde functie van de placenta en een kortere draagtijd. Hierdoor zijn de kalveren minder goed ontwikkeld. Door de kleinere milt en thymus functioneert bovendien het immuunsysteem minder goed met een grotere kans op ziekte en sterfte tot gevolg.

Minder antistoffen uit biest

Bij de lagere weerstand van de kalveren speelt ook het afsterven van darmcellen een rol, vermoeden de onderzoekers. Hierdoor nemen de jonge dieren minder efficiënt antistoffen op uit biest wat in de eerste uren na de geboorte de enige manier voor ze is om immuniteit op te bouwen.

Effect ook op lange termijn

De onderzoekers denken dat hittestress tijdens de dracht ook op de lange termijn negatief is voor de gezondheid en groei van kalveren. Hun advies ligt voor de hand: zorg dat ook droge koeien verkoeling krijgen op warme dagen.