Gezondheid

Geen toelating van Zuid-Afrikaans blauwtongvaccin

Het vaccin Blu-Vax tegen blauwtong mag niet op de Nederlandse markt worden gebracht
Het vaccin Blu-Vax tegen blauwtong mag niet op de Nederlandse markt worden gebracht

De producent van het Zuid-Afrikaanse vaccin tegen het blauwtongvirus Blu-Vax krijgt geen toestemming om het vaccin in Nederland op de markt te brengen. 

Dat schrijft Piet Adema, demissionair landbouwminister, aan de Tweede Kamer. Volgens Adema blijven er veiligheidsrisico’s aanwezig, omdat er nog steeds informatie ontbreekt en er vragen zijn over de effectiviteit.

Belgische lab wel positief

Dat is negatief nieuws voor de schapen- en de rundveesector, die juist hoopten dat er snel een vaccin beschikbaar zou zijn om een mogelijk nieuwe uitbraak van blauwtong dit voorjaar te voorkomen. Er was juist hoop op toelating van Blu-Vax, omdat het Belgische nationale referentielaboratorium Sciensano na onderzoek positief oordeelde over het vaccin. De informatie die Sciensano met het ministerie en het Bureau Diergeneesmiddelen deelde, nam de twijfels echter niet weg.

Eén vaccinproducent daadwerkelijk aan de slag

Volgens Adema zijn er gesprekken met tien vaccinproducenten om een vaccin te ontwikkelen tegen het blauwtongvirus type 3. Een van de tien zou daadwerkelijk bezig zijn met de ontwikkeling ervan. Adema spreekt zijn hoop uit dat het voor de zomer nog lukt om een vaccin beschikbaar te hebben.

Oversterfte van 4000 runderen in twee maanden

Als gevolg van het blauwtongvirus was er volgens Royal GD in de maanden september en oktober vorig jaar een oversterfte van minimaal 37.500 schapen (5 procent van alle schapen) en 4.000 volwassen runderen. Op besmette melkveebedrijven was ook een duidelijke daling van de melkgift zichtbaar. 

De minister maakte ook bekend dat er in november bij een tweede hond het blauwtongvirus is aangetoond.