Gezondheid

GD en DGZ vinden in 2023 opvallend vaker listeriose

Een mogelijke verklaring  voor de opvallende stijging van het aantal gevallen van listeriose is het voeren van minder goed gewonnen en geconserveerde mais- en graskuilen
Een mogelijke verklaring voor de opvallende stijging van het aantal gevallen van listeriose is het voeren van minder goed gewonnen en geconserveerde mais- en graskuilen

De Nederlandse GD heeft in de eerste helft van 2023 al bij veertien volwassen runderen en twee verworpen vruchten listeriose vastgesteld. Dit is vergelijkbaar met het totaal aantal gevallen in 2022 (18) en 2021 (15).

Eerder meldde DGZ Vlaanderen ook al een opvallende stijging van het aantal gevallen van listeriose in het voorjaar van 2023.

Slecht geconserveerde kuilen oorzaak

Als mogelijke verklaring  voor de opvallende stijging van het aantal gevallen van listeriose noemen GD en DGZ het voeren van minder goed gewonnen en geconserveerde mais- en graskuilen uit de zomer van 2022. De listeriabacterie is wijdverspreid in onder andere water en grond. Slecht geconserveerde kuilen hebben een hogere pH, waardoor de groei van de bacterie onvoldoende wordt geremd. Ook bij kuilen met veel grond is het risico op aanwezigheid van listeria groter.

Hersenverschijnselen en verwerpen

De klinische verschijnselen van listeriose zijn koorts, hersenverschijnselen zoals speekselen, ongecoördineerd bewegen, cirkelen en eenzijdige aangezichtsverlamming, en verwerpen in de laatste drie maanden van de dracht. Herkauwers raken geïnfecteerd via kleine wondjes in de mondholte of in het neus- of oogslijmvlies. De bacterie verspreidt zich via zenuwbanen naar het verlengde merg.

Ook besmettelijk voor mensen

Listeriose is een ziekte die ook mensen kan treffen. Mensen raken geïnfecteerd via het eten van besmet voedsel, bijvoorbeeld producten bereid met rauwe melk. Maar ook via direct contact met mest of grond kunnen mensen de bacterie binnenkrijgen.

Meer informatie over listeriose is te vinden op de website van GD.