Gezondheid

Eenmaal daags melken versnelt herstel van ketose

Door eenmaal daags melken herstellen koeien sneller van ketose maar de melkproductie blijft achter
Door eenmaal daags melken herstellen koeien sneller van ketose maar de melkproductie blijft achter

Het verlagen van de melkfrequentie van ketotische koeien naar eenmaal daags in plaats van tweemaal daags zorgt voor een sneller herstel.

Dat blijkt uit een onderzoek naar de effecten van het dagelijks verlagen van de melkfrequentie op het herstel van ketose en de melkproductie bij melkkoeien in de vroege lactatie, uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Guelph in Canada.

Minder aanvullende behandelingen nodig

De onderzoekers deelden ketotische koeien random op in twee groepen. Groep 1 werd twee weken lang maar een keer per dag gemolken, groep 2 tweemaal daags. Beide groepen kregen dezelfde vijfdaagse behandeling met 300 gram propyleenglycol (PG). Na twee weken werden ook de koeien uit groep 1 weer twee keer per dag gemolken.

De groep koeien die een keer per dag werd gemolken, vertoonde snel en duidelijk verlaagde BHB-concentraties in het bloed. Lagere BHB-concentraties geven aan dat de koe aan het herstellen is, bij ketose zijn de BHB-concentraties verhoogd. Ook het aantal koeien dat aanvullende PG-behandelingen nodig had, omdat ze niet herstelden of een terugval hadden na de eerste behandeling, was flink lager dan bij de groep koeien die tweemaal daags werd gemolken. Namelijk 39 procent ten opzichte van 64 procent.

Lagere melkproductie houdt lang aan

De verminderde melkfrequentie van twee weken had echter langdurige negatieve effecten op de melkproductie, tot wel dertien weken nadat de melkfrequentie weer was verhoogt naar twee keer per dag melken. Wat opviel was dat hoe meer lactaties de koe had gehad, hoe langer de melkproductie achterbleef. 

De koeien die eenmaal daags werden gemolken produceerden tijdens de behandelingsperiode van twee weken 26 procent minder melk en 25 procent minder energie gecorrigeerde melk (ECM) dan de koeien die tweemaal daags werden gemolken. Van week drie tot vijftien - toen alle koeien weer twee maal daags werden gemolken - bleef de melkproductie van de eerste groep nog steeds achter met 14 procent. De energie gecorrigeerde melk bleef achter met 12 procent.

Verder onderzoek nodig

Een groot deel van de koeien was echter niet langer in ketose na zes dagen eenmaal per dag melken. Het verkorten van de periode met een lagere melkfrequentie van twee weken naar zeven tot negen dagen kan voldoende zijn voor een minder beïnvloede melkgift. Hiervoor is verder onderzoek nodig.