Gezondheid

DGZ detecteert haard van ibr in West-Vlaanderen

Noodvaccinatie is in België nog steeds toegestaan als maatregel om een uitbraak van ibr in te dammen
Noodvaccinatie is in België nog steeds toegestaan als maatregel om een uitbraak van ibr in te dammen

In de Vlaamse provincie West-Vlaanderen is op ten minste één bedrijf een uitbraak van ibr vastgesteld. Daarnaast signaleert DGZ Vlaanderen de laatste drie maanden een sterke toename van het aantal bedrijven met een verhoogd risico op ibr.

DGZ roept veehouders en dierenartsen dan ook op alert te zijn op klinische symptomen en vraagt erfbetreders hygiënemaatregelen strikt na te leven. De waarschuwing betreft vooral de regio Aartrijke, Jabbeke, Torhout, Koekelare, Ichtegem en Zedelgem.

Ibr is aangifteplichtig

Ibr is in België een aangifteplichtige ziekte. Dat wil zeggen dat veehouders ziekteverschijnselen die kunnen wijzen op ibr, moeten melden bij hun dierenarts. Deze zal monsters nemen en laten onderzoeken. 

De analysekosten worden vergoed vanuit het Sanitair Fonds. Als het ibr-virus wordt gevonden, wordt op het getroffen bedrijf noodvaccinatie uitgevoerd en worden contactbedrijven opgespoord.

Meer bedrijven met verhoogd risico

DGZ signaleert in West-Vlaanderen een sterke toename van het aantal bedrijven met een verhoogd risico op insleep van ibr. In de afgelopen drie maanden heeft de diergezondheidsorganisatie actief verschillende bedrijven gecontacteerd om onderzoek te doen naar ibr en maatregelen te nemen om de verspreiding van ibr te voorkomen. DGZ wijst erop dat (nood)vaccinatie binnen de Belgische wetgeving nog steeds is toegestaan als maatregel om een uitbraak van ibr in te dammen.