Gezondheid

Camerabeelden monitoren (klauw)gezondheid op Dairy Campus

Op de Dairy Campus wordt via camerabeelden onderzoek gedaan naar klauwgezondheid
Op de Dairy Campus wordt via camerabeelden onderzoek gedaan naar klauwgezondheid

Op het melkveebedrijf Dairy Campus zijn diverse camera’s geïnstalleerd in de stal en in de draaimelkstal om de gezondheid van de koeien te monitoren.

Videobeelden van bewegende koeien in de terugloopgang worden vastgelegd, terwijl tijdens het melken automatisch foto’s worden gemaakt van de klauwen.

Kunstmatige intelligentie

‘Dit systeem maakt deel uit van Next-Level Animal Sciences, of NLAS, een innovatieprogramma van WUR’, vertelt onderzoeker Claudia Kamphuis in Resource, het informatiemagazine van Wageningen UR. ‘We bestuderen hoe sensortechnologie en kunstmatige intelligentie kunnen helpen bij het monitoren van gezondheid en welzijn van landbouwhuisdieren.’

Zeventien punten om kreupele koe te ontdekken

Een groot deel van de aandacht gaat uit naar het vroegtijdig opsporen van klauwproblemen, met name  mortellaro. De beelden worden automatisch geanalyseerd met beeldbewerkingstechnieken. De onderzoekers hebben daarvoor een model ontwikkeld dat de koe op zeventien punten analyseert. ‘Deze punten samen weerspiegelen de loopwijze van de koe’, aldus Kamphuis. ‘Bijvoorbeeld de kromming van de rug, of de staplengte, of de mate waarin het hoofd op en neer gaat. Als dit systeem een individuele koe dagelijks volgt, dan ‘leert’ het hoe die koe normaal loopt en kan het waarschuwen zodra dat verandert, bijvoorbeeld als de koe mank loopt.’

Koegedrag

De beelden worden samengebracht met informatie over de melkproductie. Ook worden gegevens ingelezen over het gedrag van de koe in de stal, zoals de uren liggen en staan. Het is volgens Kamphuis voor het eerst dat er op deze manier zoveel data worden verzameld over koegedrag.

Uiteindelijk moet het verzamelen van deze data leiden tot een systeem dat gezondheidsproblemen vroegtijdig opspoort. Het verzamelen van data op de Dairy Campus loopt tot halverwege 2023 en de onderzoekers hopen dan een goed werkend prototype klaar te hebben.

Wageningen UR maakte een video op de Dairy Campus waarin het onderzoek wordt uitgelegd.

Klik hier om de video te bekijken.