vrijdag, 12 april, 2013 Het was niet zo’n gek idee van de stichting Genetische Evaluatie Stieren (GES). Een paar jaar geleden besloot het GES zich te verdiepen in kalvervitaliteit. De aanleiding was helder. Elk jaar sneuvelt in het eerste levensjaar 7 tot 8 procent van de kalveren tussen dag 3 tot en met dag 365. Wie dat percentage even laat bezinken, schrikt ervan. Op een bedrijf met 100 kalveren gaat het om 7 tot 8 kalveren. Het is op zijn minst de moeite waard om te onderzoeken of dat percentage kan dalen via fokkerij. ErfelijkheidsgraadVoor de overlevingskans tijdens de eerste 24 uur bestaat zo’n fokwaarde al: de fokwaarde levensvatbaarheid bij geboorte. Voor de overlevingskans vanaf de derde dag tot het eind van het eerste levensjaar had het GES bijna in april 2013 de fokwaarde kalvervitaliteit geïntroduceerd. Bijna, want te elfder ure stuurden de GES-leden de rekenmeesters terug naar de tekentafel. Kritiek uitten ze onder meer op de lage erfelijkheidsgraad van één procent. Ook hikten ze aan tegen de gevonden rasverschillen. Klopt het wel dat de holsteins duidelijk als beste uit de bus komen voor kalvervitaliteit? Indexdraai aprilIn de zojuist gepubliceerde indexdraai van april is het daarom vergeefs zoeken naar de fokwaarde kalvervitaliteit. Achter de schermen is het GES druk bezig de resultaten van de berekeningen nog eens goed te bekijken. Nu maar hopen dat uitstel geen afstel betekent en veehouders later dit jaar alsnog aan de slag kunnen met kalvervitaliteit. Al is het maar dat ze de fokwaarde kunnen gebruiken om extreem negatieve uitschieters eruit te filteren. Om kalversterfte terug te dringen is alle hulp welkom, óók uit fokkerijhoek.
0 reacties
|
Te vroeg voor fokwaarde kalvervitaliteit
Het was niet zo’n gek idee van de stichting Genetische Evaluatie Stieren (GES). Een paar jaar geleden besloot het GES zich te verdiepen in kalvervitaliteit. De aanleiding was helder. Elk jaar sneuvelt in het eerste levensjaar 7 tot 8 procent van de kalveren tussen dag 3 tot en met dag 365. Wie dat percentage even laat bezinken, schrikt ervan. Op een bedrijf met 100 kalveren gaat het om 7 tot 8 kalveren. Het is op zijn minst de moeite waard om te onderzoeken of dat percentage kan dalen via fokkerij.
Erfelijkheidsgraad
Voor de overlevingskans tijdens de eerste 24 uur bestaat zo’n fokwaarde al: de fokwaarde levensvatbaarheid bij geboorte. Voor de overlevingskans vanaf de derde dag tot het eind van het eerste levensjaar had het GES bijna in april 2013 de fokwaarde kalvervitaliteit geïntroduceerd. Bijna, want te elfder ure stuurden de GES-leden de rekenmeesters terug naar de tekentafel. Kritiek uitten ze onder meer op de lage erfelijkheidsgraad van één procent. Ook hikten ze aan tegen de gevonden rasverschillen. Klopt het wel dat de holsteins duidelijk als beste uit de bus komen voor kalvervitaliteit?
Indexdraai april
In de zojuist gepubliceerde indexdraai van april is het daarom vergeefs zoeken naar de fokwaarde kalvervitaliteit. Achter de schermen is het GES druk bezig de resultaten van de berekeningen nog eens goed te bekijken. Nu maar hopen dat uitstel geen afstel betekent en veehouders later dit jaar alsnog aan de slag kunnen met kalvervitaliteit. Al is het maar dat ze de fokwaarde kunnen gebruiken om extreem negatieve uitschieters eruit te filteren. Om kalversterfte terug te dringen is alle hulp welkom, óók uit fokkerijhoek.
REAGEER