‘Papa, waarom ben jij boer?’


Passie voor het ondernemen, de liefde voor dieren en de verbinding met de natuur zijn voor Niek Groot Wassink de belangrijkste redenen om boer te zijn
vrijdag, 23 februari, 2018

Het is op dit moment voor de hand liggend om deze column te wijden aan de uitdagingen die de sector nu voor zich heeft liggen. Ik denk dan aan de zogenaamde I&R-fraude, fosfaatrechten en onduidelijkheid omtrent derogatie.

De dagelijkse bijna nietszeggende nieuwsberichten over deze onderwerpen zijn niet vrolijk noch hoopgevend en brachten me onlangs bij de gedachte over de essentie van het boer zijn. Mijn zoontje van vier jaar oud vroeg me onlangs: ‘Papa waarom ben jij een boer?’ ‘Nou… dat doe ik om geld te verdienen, zodat we dingen kunnen kopen voor jullie’, hoorde ik mezelf zeggen.

Passie van generatie op generatie

Tijdens het hardlopen dacht ik hier nog eens over na en kwam erachter dat het antwoord natuurlijk niet helemaal waar is. Er zit veel meer achter. Een kennis van me, hij is zelf ondernemer, maakte recent de opmerking: ‘Als boeren echt goed geld zou opleveren, dan werd ik ook een boer!’ Dat is een rake opmerking.

De basisgedachte van boer zijn is inderdaad niet om op eenvoudige wijze snel geld te verdienen, maar is gebaseerd op passie. Passie die vaak is doorgegeven en aangewakkerd wordt van generatie op generatie. Als ik naar mezelf kijk, en ik denk dat ik voor veel anderen kan spreken, dan zijn passie voor het vak, het ondernemen, de liefde voor de dieren en de verbinding met de natuur de belangrijkste redenen om boer te zijn.

Eigen ambities bepalen

Iedereen bepaalt daarbij zijn eigen ambities. Het kan gaan om kleine doelen die je wilt behalen, zoals een hogere stikstofefficiëntie of verlenging van de levensduur van de veestapel. Maar ook om grotere ambities die te maken hebben met strategische bedrijfsaanpassingen, zoals aankoop van grond, fosfaatrechten of het bouwen van een stal. Of het bepalen van een andere richting met het bedrijf. Uiteindelijk zal het gaan om ambities die gevoed worden door passie. Als deze passie ook zorg draagt voor het gezinsinkomen, dan is boer zijn gewoon de mooiste baan die er is!


0 reacties

Passie voor het ondernemen, de liefde voor dieren en de verbinding met de natuur zijn voor Niek Groot Wassink de belangrijkste redenen om boer te zijn
vrijdag, 23 februari, 2018

Het is op dit moment voor de hand liggend om deze column te wijden aan de uitdagingen die de sector nu voor zich heeft liggen. Ik denk dan aan de zogenaamde I&R-fraude, fosfaatrechten en onduidelijkheid omtrent derogatie.

De dagelijkse bijna nietszeggende nieuwsberichten over deze onderwerpen zijn niet vrolijk noch hoopgevend en brachten me onlangs bij de gedachte over de essentie van het boer zijn. Mijn zoontje van vier jaar oud vroeg me onlangs: ‘Papa waarom ben jij een boer?’ ‘Nou… dat doe ik om geld te verdienen, zodat we dingen kunnen kopen voor jullie’, hoorde ik mezelf zeggen.

Passie van generatie op generatie

Tijdens het hardlopen dacht ik hier nog eens over na en kwam erachter dat het antwoord natuurlijk niet helemaal waar is. Er zit veel meer achter. Een kennis van me, hij is zelf ondernemer, maakte recent de opmerking: ‘Als boeren echt goed geld zou opleveren, dan werd ik ook een boer!’ Dat is een rake opmerking.

De basisgedachte van boer zijn is inderdaad niet om op eenvoudige wijze snel geld te verdienen, maar is gebaseerd op passie. Passie die vaak is doorgegeven en aangewakkerd wordt van generatie op generatie. Als ik naar mezelf kijk, en ik denk dat ik voor veel anderen kan spreken, dan zijn passie voor het vak, het ondernemen, de liefde voor de dieren en de verbinding met de natuur de belangrijkste redenen om boer te zijn.

Eigen ambities bepalen

Iedereen bepaalt daarbij zijn eigen ambities. Het kan gaan om kleine doelen die je wilt behalen, zoals een hogere stikstofefficiëntie of verlenging van de levensduur van de veestapel. Maar ook om grotere ambities die te maken hebben met strategische bedrijfsaanpassingen, zoals aankoop van grond, fosfaatrechten of het bouwen van een stal. Of het bepalen van een andere richting met het bedrijf. Uiteindelijk zal het gaan om ambities die gevoed worden door passie. Als deze passie ook zorg draagt voor het gezinsinkomen, dan is boer zijn gewoon de mooiste baan die er is!

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.