donderdag, 23 januari, 2014 Een koe die met de voorpoten in de box herkauwend staat te hangen. Herkent u dit beeld? Af en toe tilt ze een van de achterpoten op, om die vervolgens weer voorzichtig achter de boxrand neer te zetten. Het schouwspel ziet er misschien onschuldig uit, maar is absoluut ongewenst. Want hangen betekent niet liggen. Onvoldoende liggen betekent overbelasting van de klauwen. En overbelasting vergroot de kans op klauwaandoeningen. Het ligt daarom voor de hand dat bij deze koe over zes weken tijdens de koppelbekapping een klauwaandoening wordt vastgesteld. Gekartelde schoftboom en diepstrooiselHet beschreven scenario is bij mij blijven hangen na het interviewen van vijf veehouders voor de serie over klauwaandoeningen. Hun bedrijven fungeerden als pilotbedrijven in het project Grip op klauwen dat als doel had om het aantal klauwaandoeningen via managementmaatregelen terug te brengen. De meeste van deze vijf veehouders vertelden me dat het aanpakken van hangende, en dus niet liggende koeien, het eerste actiepunt was. Dat deden ze door bijvoorbeeld een gekartelde schoftboom, zodat een koe meer ruimte voor de nek heeft bij het gaan liggen of opstaan, en door comfortabele diepstrooiselboxen. Het resultaat was steevast dat de koeien meer en langer in de box lagen en dus minder stonden te hangen. Tijdens de daaropvolgende koppelbekappingen was het aantal klauwaandoeningen vervolgens flink gedaald. Harde grens aantal klauwaandoeningenDie reductie van het aantal klauwaandoeningen is broodnodig, zo bleek ook tijdens het slotsymposium van het project Grip op klauwen. Stuurgroepvoorzitter Toon van Hoof gaf nogmaals aan dat de Duurzame zuivelketen ooit al eens heeft uitgesproken dat het aantal klauwaandoeningen in 2020 gehalveerd moet zijn. Kreupel lopen kost namelijk niet alleen geld, maar is ook slecht voor het dierwelzijn en is maatschappelijk gezien na antibiotica en weidegang misschien wel een van de kritische succesfactoren van de melkveehouderij. Het is dus niet ondenkbaar dat de zuivel of de overheid reductie van het aantal klauwaandoeningen als harde eis gaat stellen. Kennis uit praktijk inzettenDe sector moet daarom niet achterover leunen, maar de kennis die in het project is verzameld inzetten in de praktijk. En die praktijk wees uit dat de strijd tegen klauwaandoeningen begint bij het voorkomen van hangen in de box. Ziet u hangende koeien in uw eigen stal?
Bekijk hieronder nogmaals de vijf artikelen uit de serie over klauwaandoeningen.
1 reactie
|
Hangen in de box is het bederf van de klauw
Een koe die met de voorpoten in de box herkauwend staat te hangen. Herkent u dit beeld? Af en toe tilt ze een van de achterpoten op, om die vervolgens weer voorzichtig achter de boxrand neer te zetten. Het schouwspel ziet er misschien onschuldig uit, maar is absoluut ongewenst. Want hangen betekent niet liggen. Onvoldoende liggen betekent overbelasting van de klauwen. En overbelasting vergroot de kans op klauwaandoeningen. Het ligt daarom voor de hand dat bij deze koe over zes weken tijdens de koppelbekapping een klauwaandoening wordt vastgesteld.
Gekartelde schoftboom en diepstrooisel
Het beschreven scenario is bij mij blijven hangen na het interviewen van vijf veehouders voor de serie over klauwaandoeningen. Hun bedrijven fungeerden als pilotbedrijven in het project Grip op klauwen dat als doel had om het aantal klauwaandoeningen via managementmaatregelen terug te brengen. De meeste van deze vijf veehouders vertelden me dat het aanpakken van hangende, en dus niet liggende koeien, het eerste actiepunt was. Dat deden ze door bijvoorbeeld een gekartelde schoftboom, zodat een koe meer ruimte voor de nek heeft bij het gaan liggen of opstaan, en door comfortabele diepstrooiselboxen. Het resultaat was steevast dat de koeien meer en langer in de box lagen en dus minder stonden te hangen. Tijdens de daaropvolgende koppelbekappingen was het aantal klauwaandoeningen vervolgens flink gedaald.
Harde grens aantal klauwaandoeningen
Die reductie van het aantal klauwaandoeningen is broodnodig, zo bleek ook tijdens het slotsymposium van het project Grip op klauwen. Stuurgroepvoorzitter Toon van Hoof gaf nogmaals aan dat de Duurzame zuivelketen ooit al eens heeft uitgesproken dat het aantal klauwaandoeningen in 2020 gehalveerd moet zijn. Kreupel lopen kost namelijk niet alleen geld, maar is ook slecht voor het dierwelzijn en is maatschappelijk gezien na antibiotica en weidegang misschien wel een van de kritische succesfactoren van de melkveehouderij. Het is dus niet ondenkbaar dat de zuivel of de overheid reductie van het aantal klauwaandoeningen als harde eis gaat stellen.
Kennis uit praktijk inzetten
De sector moet daarom niet achterover leunen, maar de kennis die in het project is verzameld inzetten in de praktijk. En die praktijk wees uit dat de strijd tegen klauwaandoeningen begint bij het voorkomen van hangen in de box. Ziet u hangende koeien in uw eigen stal?
Bekijk hieronder nogmaals de vijf artikelen uit de serie over klauwaandoeningen.
Reacties
Ja dat is super slecht niet
REAGEER