vrijdag, 23 mei, 2014 Het pad naar een verplichte bestrijding lijkt na talloze jaren stilaan geëffend: vanaf 1 januari 2015 wordt de bestrijding van bvd in België verplicht. Nu dat besluit op tafel ligt, komt het Wetenschappelijk Comité van het Belgische voedselagentschap FAVV tot de conclusie dat de op til staande maatregelen toch niet dwingend genoeg zijn. Bijzonder. De sector was al blij dat we eindelijk naar een collectieve, verplichte aanpak gaan. Álle bedrijven moeten meeIs het voorgestelde plan van aanpak dan niet verregaand genoeg? Akkoord, het wettelijk kader zou zich nog meer kunnen richten op het euthanaseren van bvd-dragers op de bedrijven. En ook akkoord als men stelt dat afzondering van geïnfecteerde dieren niet werkt. Maar daar staat tegenover dat straks wel álle bedrijven mee moeten in dat verhaal. Dat gaat van kleine tot grote bedrijven, maar ook van bedrijven van hoger opgeleide ondernemers tot de hobbymatige sector. Dat is op zich al niet eenvoudig. Want die overgang naar een verplichte bestrijding krijg je niet aan iedereen één, twee, drie verkocht. Het vergt de nodige tijd en vraagt bewustwording van bedrijfsleiders. Bvd uitroeien levert geld opEr zijn ongetwijfeld genoeg redenen om wel te kiezen voor verregaander maatregelen. Dat zijn niet in het minst de kosten die een bvd-infectie kan veroorzaken op een bedrijf. Wie onlangs de berekening van Liba-bedrijfsadvisering over de kosten van een bvd-infectie heeft gelezen, zal dat ongetwijfeld onderschrijven. Als de verliezen uitgeteld voor twee melkveebedrijven op respectievelijk 238 euro en 358 euro per aanwezige koe uitkomen, dan kan het uitbannen van bvd op het bedrijf eigenlijk nooit snel genoeg gaan. Bvd uitroeien brengt elke veehouder geld op. De rekening is snel gemaakt en de balans is overduidelijk positief. Elke veehouder zal dan ook erkennen dat de impact van dergelijke kostenberekeningen groot is en bijdraagt aan het bewustzijn om de bestrijding van bvd grondig aan te pakken. Die slagkracht is vele malen groter dan de afbreuk van de bvd-regelgeving door het Wetenschappelijk Comité.
0 reacties
|
Bvd-bestrijding in België: nog niet ver genoeg?
Het pad naar een verplichte bestrijding lijkt na talloze jaren stilaan geëffend: vanaf 1 januari 2015 wordt de bestrijding van bvd in België verplicht.
Nu dat besluit op tafel ligt, komt het Wetenschappelijk Comité van het Belgische voedselagentschap FAVV tot de conclusie dat de op til staande maatregelen toch niet dwingend genoeg zijn. Bijzonder. De sector was al blij dat we eindelijk naar een collectieve, verplichte aanpak gaan.
Álle bedrijven moeten mee
Is het voorgestelde plan van aanpak dan niet verregaand genoeg? Akkoord, het wettelijk kader zou zich nog meer kunnen richten op het euthanaseren van bvd-dragers op de bedrijven. En ook akkoord als men stelt dat afzondering van geïnfecteerde dieren niet werkt.
Maar daar staat tegenover dat straks wel álle bedrijven mee moeten in dat verhaal. Dat gaat van kleine tot grote bedrijven, maar ook van bedrijven van hoger opgeleide ondernemers tot de hobbymatige sector. Dat is op zich al niet eenvoudig. Want die overgang naar een verplichte bestrijding krijg je niet aan iedereen één, twee, drie verkocht. Het vergt de nodige tijd en vraagt bewustwording van bedrijfsleiders.
Bvd uitroeien levert geld op
Er zijn ongetwijfeld genoeg redenen om wel te kiezen voor verregaander maatregelen. Dat zijn niet in het minst de kosten die een bvd-infectie kan veroorzaken op een bedrijf. Wie onlangs de berekening van Liba-bedrijfsadvisering over de kosten van een bvd-infectie heeft gelezen, zal dat ongetwijfeld onderschrijven. Als de verliezen uitgeteld voor twee melkveebedrijven op respectievelijk 238 euro en 358 euro per aanwezige koe uitkomen, dan kan het uitbannen van bvd op het bedrijf eigenlijk nooit snel genoeg gaan.
Bvd uitroeien brengt elke veehouder geld op. De rekening is snel gemaakt en de balans is overduidelijk positief. Elke veehouder zal dan ook erkennen dat de impact van dergelijke kostenberekeningen groot is en bijdraagt aan het bewustzijn om de bestrijding van bvd grondig aan te pakken. Die slagkracht is vele malen groter dan de afbreuk van de bvd-regelgeving door het Wetenschappelijk Comité.
REAGEER