Gezondheid

Biestvervanger helpt kalveren herstellen van diarree

Kalveren die bij diarree vier dagen een mengsel kregen van kunstmelk en biestvervanger groeiden bijna 100 gram per dag sneller dan kalveren die alleen kunstmelk kregen
Kalveren die bij diarree vier dagen een mengsel kregen van kunstmelk en biestvervanger groeiden bijna 100 gram per dag sneller dan kalveren die alleen kunstmelk kregen

Biestvervanger toevoegen aan kunstmelk kan helpen om kalveren sneller te laten genezen van diarree. De behandeling heeft ook een positief effect op de groei.

Dit blijkt uit een experiment dat onderzoekers van de universiteit van het Canadese Guelph uitvoerden op een kalveropfokbedrijf in de provincie Ontario.

Biestvervanger in kunstmelk

De onderzoekers verdeelden kalveren met diarree in drie groepen. De eerste groep kreeg vier dagen tweemaal daags 2,5 liter kunstmelk met een concentratie van 130 gram poeder per liter. De tweede groep keer eerst twee dagen tweemaal daags 2,5 liter van een mengsel van kunstmelk (65 gram poeder per liter) en gedroogde biestvervanger (ook 65 gram per liter). In de twee dagen daarna kregen deze kalveren weer enkel tweemaal daags 2,5 liter kunstmelk (130 g per liter). De derde groep kalveren kreeg hetzelfde mengsel van kunstmelk en biestvervanger als de tweede groep maar dit mengsel werd twee dagen langer door gevoerd.

Sneller genezen met biestvervanger

De kalveren uit de eerste groep waren gemiddeld na 3,5 dagen genezen van diarree. Kalveren uit de tweede en derde groep waren sneller genezen en na gemiddeld 2,75 dagen weer gezond. Daarbij was de variatie in de tijd die nodig was om te genezen aanzienlijk korter bij de kalveren die vier dagen biestvervanger kregen. In de tweede groep varieerde die tussen de 0,5 en 11 dagen, in de derde groep tussen de 0,5 en 7 dagen.

Bijna 100 g extra groei per dag

De onderzoekers volgden ook de groei van de kalveren in de eerste 56 dagen op het opfokbedrijf. De kalveren die na diarree vier dagen een mengsel van kunstmelk en biestvervanger kregen, groeiden gemiddeld bijna 100 gram per dag sneller dan de kalveren die enkel kunstmelk kregen.

De volledige publicatie van dit onderzoek is na te lezen in de online publicatie van het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Dairy Science