Gezondheid

Acht op de tien runderen nog niet beschermd tegen blauwtong

Volgens specialisten van GD is grootschalige vaccinatie de enige manier om besmettingen later dit jaar te voorkomen.
Volgens specialisten van GD is grootschalige vaccinatie de enige manier om besmettingen later dit jaar te voorkomen

Op bijna twee derde van de Nederlandse melkveebedrijven zijn afgelopen najaar dieren in contact gekomen met het blauwtongvirus. 

Op deze bedrijven is het percentage dieren met antistoffen gemiddeld echter maar 32 procent, zo blijkt uit een studie van GD. Hierdoor heeft circa tachtig procent van de Nederlandse runderen nog geen antistoffen en daarmee bescherming tegen het blauwtongvirus. Volgens specialisten van GD is vaccinatie de enige manier om een grote uitbraak later dit jaar te voorkomen.

Twee derde bedrijven besmet

GD baseert de cijfers over het percentage besmette bedrijven op de tankmelkuitslagen van meer dan 95 procent van de Nederlandse melkveebedrijven die op antistoffen tegen blauwtong konden worden onderzocht. In 64 procent van de tankmelkmonsters werden antistoffen aangetoond. De verschillen tussen regio’s zijn echter groot. Zo is in Midden- en West-Nederland meer dan 95 procent van de bedrijven besmet geweest, terwijl dat in het noorden ruim de helft was en in het zuiden minder dan 10 procent. 

Figuur 1 - De regionale verschillen in het percentage met blauwtong besmette bedrijven zijn groot (bron: GD)

Percentage besmette dieren varieert sterk

Binnen de bedrijven met antistoffen in de tankmelk heeft naar schatting 32 procent van dieren antistoffen tegen tankmelk. Volgens de onderzoekers is dit percentage mogelijk nog wat lager, doordat een deel van het jongvee in het najaar niet buiten is geweest en daardoor niet in contact gekomen met het blauwtongvirus. Ook het percentage besmette dieren binnen de besmette bedrijven verschilt sterk tussen regio’s. In West-Nederland is dit het hoogst, in Zuid-Nederland het laagst.

Figuur 2 – Ook het percentage besmette runderen op de besmette bedrijven verschilt sterk tussen de regio’s (bron: GD)

Twintig procent dieren heeft antistoffen

Op basis van het percentage besmette bedrijven en het percentage besmette dieren per bedrijf, schatten de specialisten van GD dat ongeveer 20 procent van het rundvee in Nederland nu antistoffen heeft tegen blauwtong. Ook hier zijn echter grote regionale verschillen zichtbaar. Zo is in het westen meer dan veertig procent van de dieren besmet geraakt en in het zuiden maar een of twee procent.

Figuur 3 - Het percentage runderen met antistoffen varieert sterk tussen regio’s (bron: GD)

Vaccinatie van groot belang

Veel melkveebedrijven zijn vorig jaar in aanraking gekomen met blauwtong, concluderen de specialisten van GD. Toch is maar een beperkt percentage van de runderen dit jaar beschermd tegen blauwtong dankzij antistoffen. ‘Daarmee onderschrijft dit onderzoek het belang van vaccinatie om besmettingen en schade door blauwtong later dit jaar te voorkomen’, stellen ze.