Gezondheid

20 procent minder klauwaandoeningen in 15 jaar

  Stinkpoot en zoolbloedingen lieten van 2007 tot en met 2022 de grootste daling zien met 70 en 63 procent
Stinkpoot en zoolbloedingen lieten van 2007 tot en met 2022 de grootste daling zien met 70 en 63 procent

Onder DigiKlauwgebruikers is het totale aantal klauwproblemen van 2007 tot en met 2022 met twintig procent afgenomen. Vooral stinkpoot en zoolbloedingen laten een flinke daling zien.

Dat blijkt uit de gegevens van DigiKlauw waarin zo’n 200.000 bekappingen per jaar worden geregistreerd.

Stinkpoot met 70 procent grootste daler

Stinkpoot nam in de afgelopen vijftien jaar met 70 procent af. Ook zoolbloedingen lieten een flinke daling zien van 63 procent. Mortellaro en zoolzweren blijven al jarenlang op ongeveer hetzelfde niveau liggen. Het aantal tylomen nam vanaf 2017 licht toe, maar is in 2022 weer iets gedaald. Ook het aantal wittelijndefecten laat over de jaren heen een daling zien. 

Trend in aandeel klauwaandoeningen sinds 2007 in aantal aandoeningen per 100 koeien per jaar (bron: DigiKlauw, CRV)
Trend in aandeel klauwaandoeningen sinds 2007 in aantal aandoeningen per 100 koeien per jaar (bron: DigiKlauw, CRV)

Win-winsituatie

De afnemende hoeveelheid klauwproblemen is volgens Marjolein Verweij, projectleider DigiKlauw bij CRV, behalve positief voor de diergezondheid ook goed voor de kosten en afvoerpercentages. ‘Klauwproblemen staan op plek twee als het gaat om afvoerredenen op het bedrijf. Daarnaast zijn ze een grote kostenpost. Op een gemiddeld melkveebedrijf kosten klauwproblemen 90 euro per koe. Bij bedrijven met de minste klauwproblemen is dat maar 10 euro. Als klauwproblemen afnemen, is dat dus een win-winsituatie’, stelt ze.

Monitoren blijft belangrijk

Om het aantal klauwproblemen op melkveebedrijven terug te dringen is het monitoren van klauwproblemen volgens Verweij van groot belang. ‘Als je inzicht hebt in de situatie op het bedrijf, dus hoeveel klauwproblemen, welke klauwproblemen specifiek en welk klauwprobleem het vaakst voorkomt, kun je vanuit daar een plan opstellen om het aantal klauwproblemen op het bedrijf terug te dringen’, licht ze toe.

Een uitgebreid artikel over de klauwaandoening mortellaro is te lezen in het meinummer van Veeteelt dat eind deze week verschijnt.