Fotoserie

Fotoserie: Tweehonderd koeien in ‘melkveeland’ Luxemburg

van meel
De koeien moeten van stal verhuizen om gemolken te worden

Op het Luxemburgse bedrijf van Peter van Meel hoor je af en toe nog een woord Nederlands. Meer dan twintig jaar geleden nam de Nederlander het melkveebedrijf over. Zijn Luxemburgse vrouw Catalina Baden ontvangt drie dagen in de week groepen kinderen op de zorgboerderij.

In het jaar 2000 zette Van Meel voet aan wal in Luxemburg. Na school wilde hij eerst in het buitenland ervaring opdoen. Zijn huidige Luxemburgse bedrijf werd oorspronkelijk gerund in coöperatievorm door twee boeren. Via een werkvacature in een tijdschrift ging hij er aan de slag als arbeidshulp. 

2 x 26 swingover

‘De boeren hadden geen opvolgers en in 2009 nam ik een deel van het bedrijf over en in 2019 de rest’, vertelt de veehouder. Sindsdien breidde Van Meel zijn bedrijf stelselmatig uit. Op dit moment runt hij samen met zijn vrouw Catalina het 210-koppige melkveebedrijf. De koeien worden gemolken in een aparte stal in een 2 x 26 swingover-melksysteem met rapid-exit, een selectieruimte en stroboxen. 

Het melkveebedrijf heeft daarnaast een zorgtak, die wordt gerund door Catalina. 

Fotoserie

In het juninummer van Veeteelt verschijnt een reportage over het bedrijf van de familie Van Meel. De fotoserie is gemaakt door Quinten van Ooijen.