Fotoserie

Fotoserie: Toblocatie wordt toplocatie dankzij theehuis

Boerderij De Eikenhorst ligt ingeklemd tussen snelweg A73 en het Wijchens Ven
Boerderij De Eikenhorst ligt ingeklemd tussen snelweg A73 en het Wijchens Ven

Met de start van een theehuis en boerenspelen heeft de familie Sengers uit het Gelders Wijchen van de beperking van hun locatie een kans gemaakt.

De famlie Sengers had eind jaren tachtig net een nieuwe stal gebouwd voor 110 koeien, toen ze 22 hectare grond kwijtraakte voor de aanleg van een snelweg en een sportpark. Ze hielden een huiskavel van 12 hectare over. Deze ligt ingeklemd tussen de snelweg en het water van het Wijchens Ven en wordt onderbroken door meerdere bosjes.

Jaarlijks 30.000 gasten

De beperking stond de ontwikkeling van boerderij De Eikenhorst in eerste instantie in de weg. Totdat het idee ontstond om op de locatie midden in de natuur en op een steenworp afstand van de stad Nijmegen te starten met horeca. Dit plan kon daadwerkelijk worden gerealiseerd toen de familie Sengers in 2010 de kans kreeg om de pachtboerderij te kopen. Inmiddels ontvangt boerderij De Eikenhorst met een team van 8 vaste krachten en 30 oproepkrachten jaarlijks 30.000 gasten.

Onmisbaar voor maatschappij

Het vele contact met burgers zette Edwin Sengers aan het denken over de rol van boeren. ‘We produceren voedsel, maar zijn bijvoorbeeld ook onmisbaar voor het beheren van natuur en landschap. We hebben de samenleving echt wat te bieden en dat zouden we met elkaar veel meer uit moeten dragen’, vindt de ondernemer. Op zijn eigen bedrijf probeert hij hier zo veel mogelijk concreet invulling aan te geven.

In het juninummer van Veeteelt leest u een uitgebreide reportage over boerderij De Eikenhorst. Fotograaf Harrie van Leeuwen maakte er een serie foto’s. Klik hier om deze fotoserie te bekijken.