Fotoserie

Fotoserie: Pussemier haalt profijt uit diversiteit en fraaie koeien

pussemier
Voor deze prijskampdieren werd er in 2017 een stal gebouwd met oog op koecomfort

Voor Jonas Pussemier draait het niet alleen om melk produceren. Winst halen uit diversiteit – zo heeft hij ook een akkerbouwtak en verwerkt hij zijn melk tot hoevezuivel – is voor hem de sleutel. Ook de naamsbekendheid op prijskampen levert de Waalse fokker wat op.

In 1989 kocht de familie Pussemier een aandeel in de fraaie Comestar Laurie Sheik (v. Sheik) van de Canadese fokker Marc Comtois. Haar embryo's kwamen in Ophain-Bois-Seigneur-Isaac terecht. Zestig procent van de huidige 65 koeien is een nakomeling van Laurie Sheik.

37 procent investeringssteun

Voor deze prijskampdieren bouwde Jonas een nieuwe stal met oog op koecomfort. Hiervoor ontving hij 37 procent investeringssteun. De bedrijfsvoering, die inzet op hoevetoerisme, grondgebonden landbouw en dierwelzijn, wordt blijkbaar graag gezien door de overheid. De diepstrooiselboxen, gevuld met een mengsel van stro, water en kalk, en de groene plastic schoftbomen stralen koecomfort uit. Boven de koeien hangen zeven verticale ventilatoren. Ook liet de familie rubber op de roostervloer installeren op plaatsen met veel koeverkeer.

Robot en weidegang

Om het potentieel uit de hoogproductieve dieren te kunnen halen, koos Jonas bewust ook voor een melkrobot, waarin de koeien nu gemiddeld 2,7 melkbeurten per dag realiseren. Met een selectiepoort die gekoppeld is aan de data van de melkrobot, kunnen de koeien altijd de weide in, op voorwaarde dat de uier maximaal voor 70 procent gevuld is.

Meer over het Waalse bedrijf is te lezen in het septembernummer van Veeteelt. Regine Foket maakte voor Veeteelt een fotoserie op het Waalse bedrijf.