Fotoserie

Fotoserie: Onafhankelijk boeren dankzij natuur en weidevogels

De 150 koeien van Steven Strikwerda benutten zoveel mogelijk gras
De 150 koeien van Steven Strikwerda benutten zoveel mogelijk gras

Natuurinclusief boeren bleek het ticket voor toekomstperspectief op het bedrijf van Steven Strikwerda in het Friese Easterein (Oosterend). Weidevogelbeheer en gras benutten zijn belangrijke pijlers geworden op het bedrijf. 

‘De natuur die ons bedrijf omringt voelde voorheen als een belemmering, maar extensief werken maakt ons juist onafhankelijker’, aldus Strikwerda. Tot 2016 werkte hij met 50 hectare grond en 110 koeien. De afgelopen jaren kreeg hij meer grond in gebruik, met nu 170 hectare grond voor 150 koeien. Van de 170 hectare zit 65 hectare in weidevogelbeheer.

Weidevogels uitgenodigd met plasdras

Dit jaar zijn er 65 weidevogelnesten gevonden op het land van Strikwerda. ‘Het is indrukwekkend hoe snel maatregelen als plasdras effect hebben gehad op het aantal vogels dat hier komt.’ Met de belemmeringen van het weidevogelbeheer kan hij inmiddels goed uit de voeten, mede dankzij het feit dat hij zijn melk levert aan kaasmaker De Fryske. ‘Ten opzichte van mijn vorige afnemer kom ik bij De Fryske netto uit op een plus van 5 cent per liter melk. Met 1,2 miljoen liter melk per jaar is dat wel de moeite.’

Volop gras en natuurhooi

Met veel grasland is een van de strategieën op het bedrijf om het gras zo goed mogelijk te benutten. Vanaf het voorjaar, zodra het weer het toelaat, krijgen de koeien vers gras buiten en vers gras in de stal. Het natuurgras weet Strikwerda ook goed te tot waarde te brengen als hooi. ‘Hooi biedt veel meerwaarde in het rantsoen, het werkt heel goed als aanvulling op het grasrijke rantsoen. Het brengt rust in de vertering en zorgt hierdoor voor gezonde koeien.’

Meer over het bedrijf en de toekomstplannen van Strikwerda is te lezen in het meinummer van Veeteelt dat later deze week verschijnt. De fotoserie is van de hand van Mark Pasveer.