Fotoserie

Fotoserie: Inventief op grote schaal bij familie Capoen

familie
Familie Capoen

Met de bouw van de nieuwe stal kan nu ook de nieuwe generatie bij familiebedrijf Capoen aan de slag. Fanatiek gaan ze op zoek naar oplossingen, verhogen ze de levensproductie en optimaliseren ze het rantsoen voor hun 420 melkkoeien.

Op het melkveebedrijf te Alveringem hoeven Lieve Maes en Geert Capoen zich geen zorgen te maken over een gebrek aan opvolging. Met een flinke portie boerenbloed staan kinderen Midas, Victor en Zoë in de startblokken en wordt er met het hele gezin hard aan dezelfde kar getrokken. En dat geeft energie.

Ferm bijgebouwd

De laatste tijd is er ferm bijgebouwd op het bedrijf. ‘Onze ouders zijn hier in 1995 gestart met 60 koeien’, vertelt Midas. ‘Tot 2020 is dat gegroeid naar 180 dieren. Mijn broer en ik studeerden rond die tijd af en gingen thuis aan de slag. Nadien zijn we gegroeid naar 420 koeien’, vertelt hij. Ze bouwden hiervoor een nieuwe stal voor 280 extra melkkoeien, een bovengrondse mestopslag en drie nieuwe sleufsilo’s. ‘Dankzij onze aardappeltak zaten we al ruim in grond, waardoor de beschikbaarheid daarvan tijdens de groei geen probleem was’, duidt Midas. 

Maiszeef en duurmelken

Alle drie kinderen genoten een landbouwopleiding in Roeselare, waardoor er met vakkennis tot op de komma wordt gerekend. Hun inventieve ideeën laten zich in de bedrijfsvoering zien. Zo hadden ze veel inspraak in de bouw van de nieuwe  stal en lieten ze een compostzeef ombouwen tot maiszeef. Daarnaast beschouwen ze duurmelken als ultiem fokdoel.

Een uitgebreide reportage over het bedrijf van de familie Capoen is te lezen in het meinummer van Veeteelt.

Video duurmelken

Eerder dit jaar maakte Harrie van Leeuwen voor de CRV-ledenbijeenkomst in Brugge een video op het bedrijf, waarin Midas Capoen onder meer uitleg geeft over het duurmelken.