Fotoserie

Fotoserie: In één dag mengbalen voor een half jaar

Bij het maken van de mengbalen van De Kruijf zijn voermengwagen en opraappers de hele dag bezig
Bij het maken van de mengbalen van De Kruijf zijn voermengwagen en opraappers de hele dag bezig

Een van de manieren om de droge koeien van voer te voorzien, is door mengbalen te maken. Melkveehouder Bart de Kruijf voert de droge koeien met mengbalen en geeft een kijkje in de keuken bij het maken van de balen.

Bij het maken van mengbalen is er één dag een werkpiek en hoeft er vervolgens maandenlang alleen een baal voor de droge groep klaargezet te worden. Elke baal bevat daarnaast precies hetzelfde rantsoen: zo is elke dag het rantsoen constant en is de kans op voerfouten klein.

Na vijf weken smaakt alles hetzelfde

Melkveehouder Bart de Kruijf zet inmiddels vijf jaar mengbalen in voor het voeren van de droge koeien. ‘Op twee dagen in het jaar maken we voor het hele jaar de balen klaar. Wat er precies in gaat hangt af van de kuilen die we hebben. Alles wordt gebaseerd op recente analyses’, aldus De Kruijf. ‘Elk sprietje gaat ongeveer even groot in de mengwagen. In de baal krijgt dat in vijf weken tijd allemaal exact dezelfde smaak, waardoor de koeien niets meer te selecteren hebben.’

Bij het maken van een nieuwe voorraad was fotograaf Fleur Maartje Bakker aanwezig om het proces op beeld vast te leggen. In het oktobernummer van Veeteelt is meer aandacht voor het inzetten van mengbalen in een droogstandsrantsoen.