Fotoserie

Fotoserie: Bewust investeren voor verdere optimalisatie

Bert en mieke
Mieke Van Eetvelde en Bert Weytens hebben in Mullem een bedrijf met 70 melkkoeien

Sinds de bedrijfsovername in 2018 is er veel veranderd op het landbouwbedrijf van Bert Weytens en veearts Mieke Van Eetvelde. Weloverwogen investeren, preventief handelen en zoveel mogelijk bijleren zien ze als sleutel voor een goede bedrijfsvoering.

‘Zet mij alsjeblieft niet op een trekker’, zegt Bert Weytens (42). ‘Dat besteed ik het liefst zoveel mogelijk uit. In de stal werken bij de dieren, daar ben ik geschikt voor.’ Als rundveeveearts geldt dat voor zijn vrouw Mieke Van Eetvelde (38) precies hetzelfde. Waar het landschap aan de voet van de Vlaamse Ardennen begint te glooien, ligt hun melkveebedrijf, dat ze in 2018 van Berts ouders overnamen.

Vooral geïnvesteerd in koecomfort

Sinds de bedrijfsovername is er veel veranderd, vooral op het gebied van koecomfort. ‘De koeien sliepen in 2018 op rubberen matten met strooisel’, zegt Bert. ‘Koematrassen stonden dus als eerste op de lijst.’ Sindsdien hebben de veehouders nog meer aangepast. Zo doen de Lely-mestrobot, koeborstel en de verticale DeLaval-ventilator goed hun werk. Ook de 67 zonnepanelen op het dak waren volgens het paar het investeren waard. ‘Dat is een van onze beste investeringen’, geeft Van Eetvelde toe. ‘Van de 32.000 jaarlijks verbruikte kilowattuur leveren zij ongeveer twee derde.’

Weloverwogen investeren

Werken met zonnepanelen scheelt in vaste kosten, iets waar het koppel belang aan hecht. ‘Een bepaalde investering kan bijvoorbeeld wel voordelig zijn voor de melkproductie’, vertelt Weytens. ‘Maar als bijvoorbeeld een extra ventilator veel energie verbruikt, dan moeten die kosten ook betaald worden. Dat wordt soms vergeten.’ De investeringen worden daarom weloverwogen gemaakt.

De nieuwe consument begint bij de kinderen

Niet alleen binnen de sector is het koppel goed geëngageerd, ook bij de burgers laten ze van zich zien. Dat doen ze als bezoekboerderij via hun aansluiting bij het netwerk Beleef de Boerderij en Melk4Kids. ‘De nieuwe consument begint namelijk bij de kinderen’, vertelt Mieke. ‘Door een bezoek aan ons zijn ze minder onwetend.’ Het bedrijf is ook zorgboerderij. Een aantal dagen in de week komen er mensen met een beperking enkele uurtjes de handen uit de mouwen steken. ‘Op vrijdag komen ze zich hier uitleven en dat geeft voldoening’, aldus Van Eetvelde.