Fotoserie

Fotoserie: Als graslandboer trendsetter in maisrijke Vlaamse regio

bauwens
Met een grasrantsoen streeft Peter Bauwens naar een zo hoog mogelijke diergezondheid

Sinds september hangt het Franse Bleu-Blanc-Coeur-label aan de stalgevel van Peter Bauwens uit Sint-Lievens-Esse. Het label bekroont zijn bedrijfsvoering als een met respect voor de omgeving, het dier en de consument. 

Groene energie, een grondgebonden bedrijf en eigenzinnige rantsoen- en fokkerijkeuzes vormen de basis voor deze erkenning. Tussen de zevenduizend andere Europese veehouders met het label is Bauwens de enige Vlaming. ‘Financieel levert het me niks op, maar het is vooral de kers op de taart na al mijn beslissingen’, stelt hij. 

Van mais naar op gras gebaseerd rantsoen

Tien jaar geleden gooide Bauwens zijn bedrijfsvoering om. Door een te maisrijk rantsoen hadden zijn koeien veel last van lebmaagverdraaiingen en sterke leververvetting. Hard voeren op de laatste liters melk wilde de veehouder niet meer. Intussen is zijn rantsoen vooral op gras gebaseerd. 

Naast 15 kg graskuil met 40 procent droge stof bestaat het rantsoen ook deels uit 25 kg verse grasklaver en 5 kg mais. Sinds twee jaar doet hij van maart tot november aan stalvoeren. ‘Sindsdien piekte mijn productie met circa 3000 liter meer melk’, geeft Bauwens aan, die als Vlaamse grasboer een trendsetter is in een maisrijke regio. Zijn 130 koeien halen een productie van 11.000 kilogram melk met 4,1 procent vet en 3,6 procent eiwit. 

Veeteelt maakte een reportage van het bedrijf voor het novembernummer van Veeteelt. Bekijk hieronder vast een fotoserie die Regine Foket maakte.