Fokkerij

Zwaantje 236 wint beste boerenkoeverkiezing van Raalte

Cherokeedochter Domeniek 71 werd kampioene van de oudere koeien
Cherokeedochter Domeniek 71 werd kampioene van de oudere koeien

In de regio Raalte werd Zwaantje 236 benoemd tot beste honderdtonner tijdens de boerenmelkkoeverkiezing in Overijssel, regio Raalte.

Raalte is een van de drie regio’s waarin de boerenmelkkoeverkiezing van Overijssel actief is. Vorige week werd de uitslag van regio Ommen al bekend, die van Tubbergen volgt later. Aan de hele boerenmelkkoeverkiezing van Overijssel doen in totaal 157 bedrijven en 204 koeien mee.

Bij de verkiezing wordt niet alleen het exterieur beoordeeld. Ook kijkt de jury naar productie, uiergezondheid en vruchtbaarheid. Om duurzame koeien extra te belonen zijn er geen rubrieken met jonge koeien.

Jongste categorie voor Sandy 12

De jongste categorie is de rubriek derde kalfskoeien. Hierin werd Sandy 12 (v. Jetbead) van maatschap Jonkman-Timmer Are uit Mariënheem tot nummer één uitgeroepen. De tweede plaats ging naar de roodbonte Goaldochter Ellen 230 van familie Kleverkamp uit Raalte.

In de categorie met vierde kalfskoeien had Jannie 269 van maatschap Zieleman-Hoepel uit Lemelerveld het meeste succes. De Inductordochter verwees Groot Bromhaar Sallie 167 van de familie Van Rossum-Nijenhuis uit Nieuw Heeten naar de tweede plaats.

Bij de oudere koeien kwam de kampioene uit de stal van maatschap Tijs-Hegeman uit Luttenberg. Domeniek 71 (v. Cherokee) versloeg daarmee concurrente Stillewagt Fidder 60 (v. Skyfall) van melkveebedrijf Van der Kolk uit Dalfsen.

Zwaantje 236 van is verkozen tot beste van de categorie honderdtonners
Zwaantje 236 (v. Goldsun) van is verkozen tot beste van de categorie honderdtonners

Categorieën voor levensproductie

De eerste categorie die gericht is op levensproductie, van 90.000 tot 100.000 kg melk, is gewonnen door Dillie 26. De koe (v. Camion) van familie Klein Hegeman uit Bathmen werd door de jury boven Jantje 196 geplaatst. Stellandodochter Jantje 196 van familie Braakman uit Dalfsen kreeg de tweede plaats toegewezen.

Bij de honderdtonnercategorie werd Goldsundochter Zwaantje 236 tot kampioene bekroond. De koe van maatschap Kelder-Koers uit Holtheme heeft een productie van 119.066 kg op haar naam. Op nummer twee eindigde Mariëlle 1 (v. Ditmar) van familie Rodijk uit Nieuw Heeten, met een productie van 119.479 kg melk.