Fokkerij

Zwaantje 236 en Niemeijer’s Johanna 39 winnen laatste wintershow in Zwolle

Algemeen kampioene zwartbont Zwaantje 236 (v. Goldsun) produceerde al bijna 118.000 kg melk
Algemeen kampioene zwartbont Zwaantje 236 (v. Goldsun) produceerde al bijna 118.000 kg melk

Zwaantje 236 (v. Goldsun) en Niemeijer’s Johanna 39 (v. Agent) van de familie Steegink uit Holten hebben op de 18e wintershow Zwolle het algemeen kampioenschap zwartbont en roodbont in de wacht gesleept.

De bijna tien jaar oude Zwaantje van de familie Kelder uit Holtheme had eerder op de avond al de productieklasse op haar naam geschreven. Ondanks bijna 118.000 kg melk op de teller vertoonde de Goldsundochter nog nauwelijks slijtage.

Alice opnieuw in de prijzen

Zwaantje kreeg in de strijd om het algemeen kampioenschap de meeste concurrentie van middenklaskampioene Ar-Type Alice. De Unstopabulldochter van de familie Schoonhoven en Aart Blaauw uit Noordeinde, die vorige maand het algemeen kampioenschap op de fokveedag IJsselvallei won, liet met haar harde bovenbouw en kwaliteitsuier nipt Doormandochter Herzogin van de familie Van der Haar uit Den Velde achter zich.

Hoofdrol voor Schoonhoven en Blaauw 

Schoonhoven en Blaauw domineerden de keuring in Zwolle, die voor het laatst in de IJsselhallen in Zwolle plaatsvond. Zo zegevierde hun La Waebera Mirand Jazz bij de vaarzen, met dank aan haar mooie verhoudingen en sterke uier. De Miranddochter kreeg Adalade 6 (v. Attraction) van de familie Schrijver uit Terwolde als secondante.

Mooi kampioensduo bij senioren

De wintershow zou in eerste instantie begin maart plaatsvinden, maar vanwege een uitbraak van ibr werd de keuring naar september verplaatst. Een tegenvaller voor de organisatie was nu dat de keuring met veel uitvallers kampte. Van de 120 opgegeven dieren kwam ongeveer de helft niet opdagen. Zo was de seniorenklasse bij zwartbont sterk onderbezet. Toch kreeg deze klasse met de lang geuierde Noorder Kadulca (v. Mogul) van opnieuw Schoonhoven en de fraaie balanskoe Dompe Rozalien 3032 (v. Bernini) van de familie De Groot (melkveehouderij Plender) uit Kamperveen wel een mooi kampioensduo.

Moeder en dochter Warsi

Bij roodbont vervolgden Schoonhoven en Blaauw hun zegetocht. Bij de vaarzen pakten ze de winst met de fijne Noorder Splash P (v. Mirand), die de breed geuierde Wilskracht Warsi 1433 (v. Avatar) van Abbink Melkveehouderij uit Vriezenveen achter zich hield.

De Avatardochter was met haar moeder Wilskracht Warsi 879 (v. Bram) – eigen aan bedrijfsleider Emiel Willems – naar Zwolle afgereisd. In de sterk bezette roodbonte seniorenklasse moest de Bramdochter haar meerdere erkennen in de latere algemeen kampioene Niemeijer’s Johanna 39 van de familie Steegink uit Holten. Met haar ijzersterke uier en benen schreef Johanna vorige maand ook de keuring Espelo/Holten op haar naam.

Titel in middenklasse voor Guusje

In de middenklasse roodbont trok Guusje van de familie Nijhof uit Oene aan het langste eind. De balansrijke Agentdochter verwees Marie 675 (v. Rager) van Dick Pelleboer uit IJsselmuiden naar de reservestek.

Met haar fraaie frame en type eiste Franklindochter Willie 165 van maatschap Woertink uit Wijster bij roodbont het kampioenschap in de productieklasse op.

Net als op de fokveedag Espelo/Holten won Niemeijer’s Johanna 39 (v. Agent) het algemeen kampioenschap roodbont
Net als op de fokveedag Espelo/Holten won Niemeijer’s Johanna 39 (v. Agent) het algemeen kampioenschap roodbont