Fokkerij

Young Breeders: Topcross Anna 264 bestempeld tot algemeen kampioene

Topcross Anna 264 van maatschap Jacobi uit Garijp werd kampioen van de seniorenklasse en algemeen kampioen van de exterieurkeuring bij de Young Breederscompetitie (foto: Els Korsten)
Topcross Anna 264 van maatschap Jacobi uit Garijp werd kampioen van de seniorenklasse en algemeen kampioen van de exterieurkeuring bij de Young Breederscompetitie (foto: Els Korsten)

Op de vrijdag van de HHH-show staan de Young Breeders centraal. Na de scheercompetitie en de strijd om het kampioenschap showmanship werd in de exterieurkeuring Topcross Anna 264 benoemd tot de algemeen kampioene van de pinken.

De ochtend begon al vroeg voor de deelnemers aan de competitie. Met scheerapparaat en föhn in de hand en onder toeziend oog van juryleden Quim Serrabassa en Michael Halliwell werden de pinken klaargemaakt voor de show. Bij de junioren riep Halliwell Anouk Bons uit tot kampioen toilet, met op nummer twee Renate Wubbema. Marieke Albring werd bij de senioren door Serrabassa tot kampioen benoemd, met Jacco Betting op de reservestek. 

Geen voet verkeerd bij showmanship

Na het toiletteren barstte de strijd om het kampioenschap showmanship los. Ook hier waren Serrabassa en Halliwell de juryleden van dienst. Bij de junioren won Lorena Meuleman, die volgens Halliwell geen voet verkeerd had gezet en totaal niet van slag raakte bij het ruilen van dier. Op nummer twee plaatste hij Tessa Bons, die ook met veel kalmte en controle haar pink door de ring wist te leiden.

Bij de senioren won Elise van Ginkel het kampioenschap showmanship. Serrabassa vond het maar wat lastig om een winnaar aan te wijzen. De doorslag viel in de wissel, waar Van Ginkel volgens de jury totaal geen moeite mee had. Reservekampioene werd Jo-anne van Zetten, die volgens Serrabassa ook met veel passie met de pinken werkte.

Exterieurkampioenen junioren en senioren

Het showmanshipkampioenschap was daarmee voorbij, maar de kandidaten mochten gewoon doorgaan met het showen van pinken tijdens de exterieurkeuring. Bij de junioren viel Koarnwert Tonia 236 (v. Gold Chip) van maatschap Bakker uit Ginnum het meeste in de smaak bij jury Luc Sassel. Dankzij haar compleetheid, lengte en iets meer balans kreeg zij de voorkeur ten opzichte van reservekampioene Becel 74 (v. Sidekick) van maatschap Van Ginkel-Iglesias uit Bennekom.

Bij de senioren roemde Markus Mock de kwaliteit van de dieren: niet te extreem en heel gebalanceerd. De keuze voor een kampioene bleek dan ook lastig, maar viel uiteindelijk uit in het voordeel van de goed gebalanceerde Topcross Anna 264 (v. Doorman) van maatschap Jacobi uit Garijp. Volgens Mock is het niet makkelijk om een pink in zo’n goede conditie te krijgen. Reservekampioen werd Jones Knowlesmere B Prosecco. De Barolodochter van Hullcrest en maatschap Steegink-van den Berg was een heel mooie pink, met veel melktype en capaciteit.

Algemeen kampioene Topcross Anna 264

Uit de kampioenen van de junioren en senioren kozen Sassel en Mock gezamenlijk de algemeen kampioen en reservekampioen. Dit waren respectievelijk de seniorenkampioen Topcross Anna 264, voorgebracht door Anna Jacobi, en de juniorenkampioene Koarnwert Tonia 236, voorgebracht door Wieke Marije Bakker.