Fokkerij

Yoox verdrijft Pegasus van eerste plek in Italië

De nummer twee Gaudi voert terug op de Nederlandse Glenda-familie
De nummer twee Gaudi voert terug op de Nederlandse Glenda-familie

Italië heeft met Yoox een nieuwe lijstaanvoerder. De Riozoon uit de Canadese Dukedochter Westcoast Duke Riza 4803 dankt die koppositie aan een reuzensprong van ruim 300 punten naar 4417 PFT.

Yoox, die in april nog op plaats 25 stond, verbeterde niet alleen zijn productievererving, maar zag ook zijn exterieur met een halve punt omhoog gaan naar 1,53.

Nederlandse Glenda-familie

Yoox krijgt de meeste concurrentie van gehaltevererver Bonetti S.S. Gaudi (v. Perseus), die met 4400 PFT op de tweede plaats belandt en terugvoert op de Nederlandse Glenda-familie. Een plek lager volgt Go-Farm Bernini (v. Guarantee), een uitblinker voor uiervererving met 3,62. Bernini is de hoogste Go-Farmstier in de lijst, waarin het wemelt van stieren met de prefix Go-Farm. De top twintig telt er in totaal negen. Een daarvan is voormalig lijstaanvoerder Go-Farm Miura, die in Italië al ruim duizend melkgevende dochters heeft en op de tiende plek prijkt.

Pegasus, die in april nog het Italiaanse klassement aanvoerde, valt met 4241 PFT net buiten de top tien. De Spectrezoon levert bijna 300 kg melk in, maar verbetert wel zijn exterieurscore (van 1,90 naar 2,05).

Zinglerzonen domineren genoomlijst

Peakstier Alta Zingler domineert de Italiaanse genoomlijst. Een kwartet van zijn zonen bezet de eerste vier plekken, met Go-Farm Abacuc met 5146 gPFT als koploper. Abacuc laat weinig steken vallen en scoort ook sterk voor de gezondheidskenmerken met 116 voor vruchtbaarheid, 113 voor celgetal en 120 voor levensduur.