Fokkerij

Winst in Oldebroek voor Berninidochter Dompe Rozalien 3032

De vijf keer gekalfde Berninidochter Dompe Rozalien 3032 won In Oldebroek het algemeen kampioenschap (foto: Auke Landman)
De vijf keer gekalfde Berninidochter Dompe Rozalien 3032 won In Oldebroek het algemeen kampioenschap (foto: Auke Landman)

Dompe Rozalien 3032 heeft op de fokveedag in Oldebroek het algemeen kampioenschap veroverd.

Kort daarvoor won de vijfdekalfs Berninidochter van de familie De Groot (melkveehouderij Plender) uit Kamperveen het seniorkampioenschap.

Reservekampioene met 96.000 kg melk

Rozalien, die een jaar geleden ook algemeen kampioene werd op de fokveedag in Apeldoorn, was zeker niet de grootste deelnemer in Oldebroek. Maar vanwege haar ras, sterke kruis en fantastische benen kreeg ze in de zonovergoten seniorfinale van Frank Winter en Jorien Bouwmeester de voorkeur boven de roodbonte Visstein Akim P. Met ruim 96.000 kg melk op de teller toonde de tienjarige Ladd P-dochter van de familie Visch uit ’t Harde zich nog klokgaaf met een best bewaarde uier en sterk frame.

Splash wint vaarzentitel in de regen

Zonovergoten was zeker niet de hele keuring. Vanwege de vele regen kwamen de vaarzen pas een uur later in de ring dan gepland. Noorder Splash (v. Mirand) van Noorder-ARGH Holsteins uit Noordeinde had daar – wellicht ook vanwege haar naam – nauwelijks last van. De Miranddochter zegevierde overtuigend bij de vaarzen met haar fijnheid, sterke bouw en fraaie uier. Splash kreeg als secondante Roxanne van de familie Van Wijhe uit Oosterwolde naast zich opgesteld, een Malkidochter met een mooie balans en een sterk aangehechte melkklier.

Oud-vaarzenkampioene op kop in middenklassse

De vaarzenkampioene van een jaar geleden, Ar-Type Alice van opnieuw Schoonhoven en Blaauw, had inmiddels opnieuw gekalfd. De Unstopabulldochter liet van meet af aan blijken dat ze opnieuw om de prijzen mee zou strijden met haar fraaie skelet en imponerende uier.

Alice kreeg de meeste concurrentie van de roodbonte Ross Absolute A (v. Absolute) van de familie Roskam uit Tollebeek, een koe met een diepe middenhand en een sterke bouw. Maar vanwege meer jeugd kozen Winter en Bouwmeester voor Alice als winnares, met Ross Absolute A op de reservestek.