Fokkerij

Willem's-Hoeve Woody stijgt in melk en exterieur

Willem's-Hoeve Woody telt al bijna 1500 dochters in zijn productiefokwaarde
Willem's-Hoeve Woody telt al bijna 1500 dochters in zijn productiefokwaarde

Wie Willem’s-Hoeve Woody een productiestier noemt, doet de Rangerzoon eigenlijk tekort. 

Weliswaar heeft Woody met 539 Inet veruit de hoogste productiefokwaarde bij zwartbont in de decemberdraai, maar de twee punten stijging voor totaal exterieur naar 112 spreken ook boekdelen. Woody, die inmiddels bijna 1500 melkgevende dochters heeft, staat dan ook niet voor niets op de tweede plaats in de NVI-lijst. Aandachtspunt voor Woody blijft zijn fokwaarde voor vruchtbaarheid (92). De nummer-één-positie van Delta Reloader bedreigt hij vooralsnog niet. Reloader (v. Finder) steeg met 29 punten naar 339 NVI en voegde ook een puntje toe aan zijn totaal exterieur (nu 104).

Paddock hoogste homozygoot hoornloze stier

Een nieuwe naaste belager is de stier Rioaveso. De Riozoon van Synetics werd als stiervader ingezet en zijn eerste 149 melkgevende dochters brengen hem naar plaats drie met 294 NVI. Met 836 dagen behoort Rioaveso tot de stieren met de hoogste fokwaarde voor levensduur. Delta Lawrence is na Rioaveso de eerstvolgende nieuwkomer bij zwartbont. Lawrence heeft een solide productieverering en blinkt vooral uit in gezondheidsfokwaarden. CRV wijst in haar persbericht ook op nieuwkomer Delta Paddock PP. De Sunfitzoon is bij zwartbont de hoogste homozygoot hoornloze stier en stijgt 43 punten NVI ten opzichte van zijn genoomfokwaarde. Vooral zijn fokwaarde van 112 voor klauwgezondheid is opvallend.

Succesvolle fokkoe Sandra 2

De halfbroers VDR Sting en VDR Shakespeare van KI Kampen debuteren met melkgevende dochters. Sting (v. Barcley) en Shakespeare (v. Ranger) stammen beiden uit VDR Sandra 2, de excellente Malkidochter van Henk-Jan van de Riet uit Markelo. Sting is de melkvererver van het tweetal, Shakespeare vererft met 114 voor totaal exterieur fraaiere koeien. Ook VDR Slash (v. Balu) met 192 NVI en 103 exterieur uit de stal van KI Samen stamt uit Sandra 2.

Tot de hoogste exterieurverervers behoort Koepon Random. De Rangerzoon heeft 116 voor exterieur. Drie stieren, Delta Salinero, VDR Shakespeare en Double W Ranger, hebben elk 114 voor exterieur. Ranger, vijf jaar lang de meestgebruikte stier van Nederland, heeft inmiddels 43.000 melkgevende dochters in zijn fokwaarde.

Tot de hoogste stijgers in de top 25 horen de DG Charley-halfbroers Alexerin Charm (+71) van AI Total en Summerlake (+74) van Synetics.