Fokkerij

Willem’s-Hoeve Woody nadert koploper Reloader

Bij de fokstieren noteert Willem’s-Hoeve Woody met 517 euro de hoogste Inet (foto: Han Hopman)
Bij de fokstieren noteert Willem’s-Hoeve Woody met 517 euro de hoogste Inet (foto: Han Hopman)

Als enige fokstier doorbreekt Delta Reloader opnieuw de grens van 300 punten NVI. Maar de concurrentie zit de Finderzoon uit de Etazon Hydefamilie op de hielen.

Willem’s-Hoeve Woody komt het dichtst in de buurt met 297 NVI. De Rangerzoon verdubbelde het aantal dochters in zijn fokwaarde tot ruim duizend. Woody vererft ruim 1900 kg melk met +0,10% vet en +0,03% eiwit, resulterend in 517 euro Inet. De stier uit de Willem’s-Hoeve Rita’s is daarmee koploper voor Inet.  

Eloy hoogste nieuwkomer

Voor exterieur gaan Delta Salinero (v. Rush Hour) en Koepon Random (v. Ranger) aan de leiding. Het tweetal, dat net als Woody in april met dochters debuteerde, ziet hun totaal exterieur met een punt stijgen naar 114.

De hoogste nieuwkomer in de lijst met dochtergeteste stieren is Delta Eloy. Zijn eerste dochterfokwaarde op basis van 284 dochters, komt uit op 258 NVI, waarmee hij zijn genoomfokwaarde met 23 punten overtreft. Delta Eloy is een zoon van Delta Jacuzzi – aan wie hij ook zijn roodfactor dankt – uit de familie van Weelder Esmonique. Zijn volle broer Delta Endless, die nog in afwachting is van een dochterfokwaarde, was afgelopen jaar de op een na meestgebruikte zwartbontstier in Nederland.

Topstone sterke stijger

Delta Nippon P verging het minder goed bij zijn overstap van de genoom- naar de fokstierenlijst. De hoornloze Hotspotzoon, die afgelopen boekjaar nog ruim 17.000 eerste inseminaties op zijn naam schreef, zag zijn NVI met 83 punten dalen. Hij raakte bijna 400 kg melk kwijt en verliest vijf punten voor dochtervruchtbaarheid.

Een van de sterkste stijgers is de Duitse stier Topstone, die zijn NVI met 46 punten verbetert. De Topshotzoon, die ook de Duitse RZG-lijst blijft aanvoeren, ziet zijn exterieur met een puntje stijgen naar 107, terwijl hij zijn beenwerk met twee punten verbetert tot 103.  

Encourage onbedreigd op kop

In de genoomlijst blijft Delta Encourage heer en meester. Met 412 NVI blijft hij zijn naaste belager Manders Upside ruim vijftig punten voor. Encourage dankt zijn koppositie onder meer aan zijn uitmuntende productievererving, met bijna 1800 kg melk met +0,28% eiwit. Dat resulteert in 638 euro Inet.

Met 632 euro Inet doet Zwanebloem Rapido (Tribute x Charl) daar niet veel voor onder. Rapido is de hoogste debutant in de genoomlijst en is gefokt door de Vlaamse familie Masscheleyn uit De Panne. Hij vererft ruim 3000 kg met een min voor de gehaltes. De stier staat nog op het bedrijf van de fokkers en vond nog geen koper omdat hij niet kon voldoen aan de veterinaire voorwaarden.