Fokkerij

Vier honderdtonners in één mpr bij de familie Van der Meer

De vier honderdtonners van de familie Van der Meer uit Winkel: v.l.n.r. Beatrix 542 (v. Cricket), Beatrix 549 (v. Big Winner), Ria 135 (v. Gofast), Beatrix 508 (v. Diamond.
De vier honderdtonners van de familie Van der Meer uit Winkel: v.l.n.r. Beatrix 542 (v. Cricket), Beatrix 549 (v. Big Winner), Ria 135 (v. Gofast) en Beatrix 508 (v. Diamond)

Beatrix 542, Beatrix 549, Ria 135 en Beatrix 508 zijn de 18e, 19e, 20e en 21e honderdtonner op het bedrijf van Thijs en Jacqueline van der Meer in Winkel. Extra bijzonder aan deze prestatie: de vier koeien passeerden de grens bij dezelfde mpr.

‘We doen veel moeite om koeien een hoge levensproductie te laten halen. Dat koeien de 100 ton volmaken is dan misschien niet helemaal toeval’, reageert Thijs van der Meer. ‘Maar dat het er vier tegelijk zijn, is natuurlijk vooral geluk.’

Hoge productie is basis

Van der Meer heeft samen met zijn vrouw Jacqueline in Winkel (Noord-Holland) een melkveebedrijf met 115 koeien, die worden gemolken door robots. ‘We streven, onder andere door het voeren van een hoogwaardig rantsoen, naar een hoge melkproductie per koe. Dat is volgens ons de basis voor een hoge levensproductie’, vertelt de veehouder. Het rollend jaargemiddelde op het bedrijf is bijna 12.500 kg melk met 4,41% vet en 3,54% eiwit.

Liever een paar koeien minder

Daarnaast besteden de West-Friese melkveehouders veel aandacht aan koecomfort. ‘Wat doen we eigenlijk niet als het gaat om de verzorging van de koeien?’, reageert Van der Meer. ‘We hebben een paar jaar geleden een nieuwe stal gebouwd met veel ruimte en comfortabele boxen. En wat mij betreft hoeft de stal niet helemaal vol te zijn. Ik melk liever een paar koeien minder als ze daardoor meer ruimte hebben en beter presteren’, legt hij uit. Het vervangingspercentage op het bedrijf ligt al jaren onder de 20 procent. De levensproductie van de aanwezige koeien was in het afgelopen mpr-jaar gemiddeld 39.415 kg melk. Van de afgevoerde koeien was dat ruim 49.000 kg melk.

Ieder hun eigen kwaliteiten

Alle vier honderdtonners zijn duurzame doorzetters, maar ze hebben individueel ook unieke kwaliteiten. Zo had Beatrix 542 (v. Cricket) met een gemiddelde van 40,9 kg melk per dag nog geen 2500 melkdagen nodig om 100.000 kg melk te produceren. Ria 135 (v. Gofast), een koe met een zeer pittig karakter, had wat meer tijd nodig. Zij produceerde met gemiddeld 4,88% vet en 3,85% eiwit juist weer hele hoge gehalten. Met een gemiddelde lactatiewaarde van 114 is Beatrix 549 (v. Big Winner) de meest economische melkkoe van het viertal. En Beatrix 508 (v. Diamond) is met haar leeftijd van 11 jaar en bijna 4 maanden de oudste koe. Met 87 punten voor algemeen voorkomen is ze bovendien de koe met het beste exterieur. Van der Meer toonde haar twee keer op de wintershow in Middenmeer.

Niet zomaar opgeven

Beatrix 508 zal zonder tegenslag eind oktober voor de negende keer kalven. En ook de andere drie honderdtonners probeert Van der Meer nog een keer drachtig te krijgen, ‘We geven het niet zomaar op’, verklaart de veehouder. Naast het viertal op de foto lopen er op dit moment nog drie honderdtonners in de stal. Een daarvan moet nog 100 kg vet en eiwit produceren om ook de tien ton vet en eiwit vol te maken.

Cameraman Harrie van Leeuwen zette de vier honderdtonners op de foto en maakte ook een video die hieronder is te bekijken