Fokkerij

Veertienjarige Hillie wint videokeuring Laren-Lochem

Holbra Hillie 20 (v. Holbra Altaspot) realiseerde al een levensproductie van meer dan 145.000 kg melk met 4,94% vet en 3,80% eiwit
Holbra Hillie 20 (v. Holbra Altaspot) realiseerde al een levensproductie van meer dan 145.000 kg melk met 4,94% vet en 3,80% eiwit

Holbra Hillie 20 van maatschap Holmer uit het Gelderse Laren heeft bij de videokeuring van de fokclub Laren-Lochem de kampioenstitel bij de oudere koeien gewonnen.

De 14,5-jarige dochter van de stier Holbra Alta Spot heeft inmiddels een levensproductie van meer dan 145.000 kg melk.

Toonbeeld van kwaliteit en melktype

Jurylid Ard Gunnink noemde Hillie in zijn toelichting het toonbeeld van kwaliteit en melktype met haar open middenhand, nog altijd hoog gedragen uier en soepele stap. Als reservekampioene koos hij de balansrijke Schreur Ihlen 358 rf (v. Pleasure) van de familie Reurslag uit Laren, die ook al bijna 100.000 kg melk produceerde. Een eervolle vermelding was er voor de roodbonte Samara 24 van de familie Hofmeijer-Woestenenk uit Lochem. De zevendekalfsdochter van de stier Striky Exit oogde nog zeer jeugdig en toonde een best bewaarde uier.

Roodbont kopduo bij vaarzen

Naast een rubriek koeien met een levensproductie van meer dan 70.000 kg melk, kende de videokeuring van de fokclub Laren-Lochem ook twee rubrieken vaarzen. In deze categorie was er een eervolle vermelding voor het jongste dier van de keuring: de beloftevolle Holbra Exota 2 (v. P.E. Barcley) van de maatschap Holmer. Reservekampioene werd de jeugdige en best geuierde roodbonte Bianca (v. Andy) van de maatschap Harkink-Sleumer uit Lochem. Ook de kampioensbeker ging naar een roodbonte vaars: Klarien 62 (v. Attraction) van de familie Schilderinck-Pardijs uit Laren. Ze was weliswaar oudmelkt, maar etaleerde een fraaie verhouding tussen kracht en melkype en geweldig beengebruik.

De videokeuring van de fokclub Laren-Lochem werd gefilmd door Willy Beltman-ten Bokkel en gemonteerd door Iris Beltman. Klik hier voor de video van de top 5 van de oudere koeien en klik hier voor het filmpje van de beste vaarzen.